V Dobříči končí po 42 letech ve funkci starosty Václav Lomička

5. říjen 2018 09:45

Nadcházející komunální volby budou znamenat velkou změnu pro Dobříč na severním Plzeňsku. Obec bude mít po dvaačtyřiceti letech nového starostu.

Od roku 1976 až dosud byl ve funkci za Sdružení nezávislých kandidátů Václav Lomička, který se letos rozhodl nekandidovat. Je mu 70 let a hodlá si užívat zaslouženého důchodu. 

„Na začátku to bylo radostné, protože jsme dokončovali rozpracované akce, třeba prodejnu smíšeného zboží, zahájili jsme stavbu požární zbrojnice, dokončovali jsme kanalizaci, prostě bylo práce hodně,“ vzpomínal na své začátky s tím, že lidé prý byli v obci vždy hodně aktivní a zapojovali se od veřejného života. „Bylo to převážně v akci Z a podpora občanů byla úžasná,“ řekl.

Václav Lomička

I přes úbytek žáků se také za starostování pana Lomničky podařilo zachovat místní školu, která letos oslaví 60. výročí založení. „Dodnes se snažíme, aby žáci měli srovnatelné podmínky s Kaznějovem, kam pak odcházejí,“ uvedl.

Václav Lomnička po celou dobu svého působení ve funkci starosty pracoval jako neuvolněný. „Pracoval jsem v chemickém závodě v Kaznějově, tam jsem pracoval v konstrukci, později v investicích ale také na personálním úseku. Dalo se to zvládat, měl jsem příležitost napracovat si hodiny po pracovní době, často až do večera,“ vzpomínal.

Kromě toho je Václav Lomnička stále předsedou dobříčského Sokola. „I tady se podařila řada věcí, třeba na katastru obce Jarova vybudovat sportoviště pro fotbalisty, volejbalisty nohejbalisty i širokou veřejnost,“ shrnul. Ani na post předsedy tělovýchovné jednoty ale nebude po skončení volebního období kandidovat. Chce si užívat malé vnučky a splácet velký dluh, který za léta pracovního vytížení u své rodiny má.

Přeci jen některých nepodařených věcí pan Lomnička lituje, třeba vodovodu, který připravovala obec 40 let. Vodovod nakonec mít obec bude, ale nikoliv skupinový s okolními obcemi, ale díky vrtům, které už jsou nyní připraveny.

autoři: Jana Kosová , Michaela Svobodová
Spustit audio