V Dešenicích mají novou Zahradu zdraví

24. květen 2019 11:35

Vybudoval ji místní Spolek pro radost, je veřejně přístupná a lidi v ní najdou třeba léčivé keře nebo léčivou pyramidu.

„Když jsme vybírali tohle místo, tak jsme hledali prostor, kde nebudou hlavně žádné spodní vody a žádné patogenní zóny,“ uvedla jedna z členek Spolku pro radost Anna Halasová.

Volba padla na obecní pozemek pod lesem. Dešenická Zahrada zdraví je rozdělená na dvě části. „Nahoře jsou tři lavičky a je to odpočinková část. Děti si tu můžou na kraji lesa pohrát a maminky na ně dobře vidí. Druhá část je užitková, kde je kromě ohniště i léčivá pyramida a další lavičky a keře,“ řekla Eva Kratochvílová.

Lidé tu najdou bez černý, jeřabiny, mišpule, maliník, ostružinu nebo kanadské borůvky. Všechny léčivé keře popisuje informativní tabule, která je v jejich blízkosti.

Pyramida, která léčí

Právě léčivá pyramida je dominantním prvkem Zahrady zdraví. Je to vlastně čtverec obložený kameny, kde uprostřed jsou na sobě naskládané na modro natřené palety a nad nimi visí kovová konstrukce ve tvaru jehlanu. „Je to vlastně energetický zářič. Zdravému člověku stačí si tam lehnout na třicet minut, nemocný tam může být až dvě hodiny. My jsme to vyzkoušeli a ten, kdo je senzitivnější, tomu se točí hlava,“ doplnila Anna Halasová s tím, že při lehání pod pyramidu je potřeba být hlavou na sever a nohama na jih.

Pyramida zdraví už zaujala i turisty. Například Tom Mats z Holandska, který do Zahrady zdraví zavítal, si podle vlastních slov poležel v pyramidě jen chvíli. Hlavně proto, aby zjistil, zda skutečně funguje. Příště se sem prý ale vrátí i s manželkou, dodrží půlhodinový odpočinek a doufá, že zažijí ty pocity, které by měli.

Zahrada zdraví je volně přístupná všem bez omezení.

autoři: Jitka Englová , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio