V den státního svátku bude mimořádně otevřený chebský hrad. Zpřístupněné budou všechny prostory

25. říjen 2019 12:00

Chebský hrad můžou zájemci navštívit i v pondělí 28. října, v den Státního svátku. Lidé si můžou prohlédnout celý areál. Půjde přitom o jednu z posledních možností v letošním roce. Hlavní turistická sezóna s příchodem zimy končí.

„Návštěvníci, kteří k nám přijdou, si budou moci projít veškeré hradní expozice. To znamená – naší unikátní kapli, Mlýnskou věž, torzo románského paláce, Černou věž a veškeré expozice, které se nacházejí v jihozápadních kasematech. Budou moci navštívit i podzemní kasemata,“ uvedl kastelán hradu Tomáš Dostál.

Ve čtvrtek 31. října končí na hradě hlavní turistická sezona. Pak areál správci hradu na zimu uzavřou. Zpřístupněné zůstane pouze o víkendech nádvoří a románský palác, a to z důvodu ochrany před zimním počasím. „Kdybychom nechali například naší hradní kapli celou zimu otevřenou. Měnily by se tam mikroklimatické podmínky, té vzácné výzdobě by to nedělalo dobře. Máme tam mramorové sloupy ze 12. století s velmi zdobenými hlavicemi a chceme je uchovat i pro budoucí generace,“ vysvětlil Dostál.

Chebský hrad bude ve sváteční den otevřený od 10 do 17 hodin.

autoři: Andrea Strohmaierová , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio