V Chodově připomenou význam rodiny Gaschů

Chodov na Sokolovsku bude mít dvě nové publikace. Upozorní na zaniklou osadu Smolnice a na význam rodu Gaschů.

„Smolnice zasypaná ves“ a „Historie strojíren Carla Gasche v Chodově na Sokolovsku“ jsou názvy dvou publikací, které město představí o víkendových slavnostech. V publikacích se lidé dočtou zajímavé informace a také si prohlédnou řadu fotografií. Některé jsou vzácné.

Podle autora, historika Miloše Bělohlávka jsou brožury tematicky navázány na letošní Vavřineckou pouť. Významnými tématy poutě jsou Gaschovy strojírny, respektive rodina Gaschova. Během poutě bude slavnostně odhalena obnovená rodinná hrobka.

Brožura týkající se Smolnice je navázána na znovuosazení smolnického zvonu na Bílé vodě. Zvon má připomínat do budoucna zaniklou obec Smolnice a její obyvatele.

V brožuře o rodině Gaschových se dočteme, kdy se rodina do Chodova dostala a jak založila Chodovské strojírny. „Dozvíme se jaké základní výrobky strojírny vyráběly v průběhu šedesáti let a pak také jak rodina odešla z Chodova po druhé světové válce a její dějiny,“ řekl Miloš Bělohlávek.

Školní lavice měly úspěch

Nejslavnější výrobek továrny jsou školní lavice. Gaschovy sklopné lavice, vyráběné ve zdejším regionu, patřily ve své době ke špičce ve střední Evropě.

„Byla jimi vybavena většina škol v Rakousko-uherské monarchii a v Německu. Bohužel se zatím nepodařilo najít jedinou zachovanou lavici,“ svěřil se Bělohlávek.

Gaschovy strojírny si můžeme stále ještě prohlédnout. Obec Smolnice je ale dnes zasypaná pod více než stometrovou vrstvou zeminy na výsypky z povrchových lomů. Fotografie jsou jedinou vazbou na zaniklou obec.

Čtěte také

Obyvatelé, kteří tam žili nemají možnost se podívat na místo, kde obec stála. Několik desítek fotografií, které se zachovaly, jsou jedinou reálnou připomínkou, že taková obec někdy existovala.

„Získávání informací bylo v podstatě snadné,“ řekl autor. Vysídlení obyvatelé a ti, co odešli v šedesátých letech, mají ohromné množství materiálů.

O Smolnici dokonce existují tři německé publikace. Ty popisují jednotlivé příběhy obyvatel dům po domu. Jsou tu bohaté fotografické materiály. „Ke Smolnici v padesátých letech máme mnohem více obrázků než k Chodovu v témže období,“ podotkl Bělohlávek.

Obě brožury budou k dostání během víkendových slavností v místním infocentru.

autor: Andrea Strohmaierová | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio