V Chebu se rozhořel spor o podobu vyhlášky o hazardu

14. září 2018 08:00

V Chebu se rozhořel ostrý spor o podobu vyhlášky o hazardu. Její poslední podobu z října loňského roku, kterou schválilo ještě předešlé vedení města, chce současná koalice změnit tak, aby kromě Svatého Kříže mohla fungovat ještě kasina v areálu obchodního centra Dragoun a v Dolních Dvorech. Opozice tvrdí, že jde o návrat hazardu do centra.

Spor odstartoval developer Jaroslav Třešňák, který postavil nynější obchodní centrum Dragoun. Na zastupitelstvu řekl, že pokud by kasino v Dragounu skončilo, přišel by o příjmy, na které při investici spoléhal.

Vedení města proto z obavy, aby nebylo město žalováno o desítky milionů kvůli ušlému zisku, hodlá do vyhlášky včlenit i výjimky pro dvě kasina. „Musíme i chránit zastupitele, kteří neměli při schvalování relevantní podklady. Nejedná se o to, abychom hazard vrátili do centra," řekl starosta Zdeněk Hrkal.

Čtěte takéZlaté časy hernám skončily. Města v Karlovarském kraji výrazně omezila hazard

První muž radnice argumentuje stanoviskem právníka města, který upozorňoval v září 2017 tehdejšího starostu Antonína Jalovce na to, že by vyhlášku mohl někdo napadnout.

„Těch verzí vyhlášky bylo tehdy několik a nevím, ke které se právník vyjadřoval. A pokud měl výhrady, měl to zastupitelům sdělit přímo na zastupitelstvu," řekl Jalovec.  Podle něj je zvláštní, že se stanovisko právníka objevilo až po deseti měsících po schválení vyhlášky.

Vedení města ale na něj a na tehdejší místostarostku Gabrielu Lickovou podalo trestní oznámení kvůli údajnému zatajení podstatných skutečností zastupitelům. Podle Jalovce jde o absurdní snahu před volbami očernit jeho a Lickovou. Hnutí VPM svolalo na 19. září před radnici demonstraci proti návratu hazardu do města.

V Chebu je nyní hazard zakázán všude kromě Svatého Kříže. Tři kasina ve městě ale ještě fungují po dobu platnosti povolení od ministerstva financí. Tato povolení by měla platit zhruba do roku 2019.

Současné vedení města ale argumentuje i tím, že kasina v areálu Dragoun a v Dolních Dvorech nepředstavují bezpečnostní riziko a většina obyvatel o nich ani neví. V minulosti byly jen částečné problémy s kasinem v Májové ulici, které ale zřejmě skončí. Město má z hazardních her letos naplánované příjmy ve výši 31 milionů korun.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související