V Chebu a v Karlových Varech zazpívá nejhorší zpěvačka všech dob

14. červen 2019 08:30

Západočeské divadlo v Chebu v koprodukci s karlovarským divadlem představí divákům příběh dramatika Petra Quiltera o nejhorší pěvkyni všech dob Florence Foster Jenkinsové. Komedie Je úžasná ukáže, že když jde člověk za svým snem, může vyprodat i nejslavnější koncertní sál na světě, Carnegie Hall v New Yorku.

„Florence Foster Jenkinsová byla královnou klouzavé stupnice. Ta dámy byla arytmická a neudržela tón. Ale měla takové vnitřní zaujetí pro operní árie, které zpívala, tak originální a lidské, že jí člověk odpustil, když zpívala jednoduše řečeno falešně,“ poznamenal režisér Roman Meluzín k příběhu, který se odehrál  v New Yorku v roce 1944. Excentrická zpěvačka to nakonec dotáhla ke koncertu ve slavné Carnegie Hall. „Ze všeho nejdůležitější je schopnost něco říct, něco sdělit, mít téma, přijít před publikum a dát se mu všanc,“ upozorňuje režisér.

Představitelkou hlavní role je Kateřina Pokorná. Naučit se zpívat specificky falešně, aby to bylo vtipné, hudebně strašné a lidsky procítěné, nebylo jednoduché. „Nejdřív jsem se musela naučit zpívat všechny ty árie správně, a pak je udělat falešně. Je to velmi náročné na hlasivky, moc mi pomohla hlasová koučka. Bez ní bych asi období zkoušek nevydržela,“ svěřila se Kateřina Pokorná, která zpívala například Carmen. Na jeviště chebského divadla, kde v minulosti hrála, se vrací jako host. „Vrátila se do role, řečeno omletou frází, která přichází jednou za život,“ podotkl režisér Meluzín.

Komedie Je úchvatná

Lidé uvidí také Ondřeje Kolína, představitele zpěvaččina nového klavíristy, třicátníka Cosma McMoona, který s ním přes počáteční úděs z jejího zpěv s ní ve hře absolvuje nahrávání v Melotone Recording Studiu i závěrečným  triumfem ve vyprodané Carnegie Hall. Kolem excentrické Florence se ve hře točí další excentrické postavy. Radek Bár jako St. Clair, herec a anglický přítel Florence, Dorothy, Vladimíra Vítová jako přítelkyně Florence, která nedá ani ránu bez svého psího miláčka. Pavla Janiššová se stane paní Verindah-Gedgeovou, která organizuje petici proti Florence a jejímu veřejnému vystupování.

Při přípravě hry byli kromě dramaturgyně Martiny Pokorné a zapotřebí také hlasová poradkyně Zuzana Janiššová a dva jazykoví poradci Klára Hromadová a Miguel Angel Sanchez Megias. Herečka Magdaléna Hniličková totiž jako mexická hospodyně Maria mluví pouze španělsky. Takže kdo tento jazyk neovládá, nebude jí rozumět, stejně jako všichni lidé na jevišti. Což neznamená, že by její role byla nesrozumitelná.

První představení uvidí návštěvníci Západočeského divadla v Chebu v předpremiéře v pátek 14. června od 10 hodin, premiéra je v sobotu 15. června od 19 hodin. Premiéra v Karlových Varech bude 25. října od 19:30.

autor: Josef Šorfa | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio