V chebském divadle se pohádají pastýři a králové před dětmi ze souboru Kopretiny

29. listopad 2019 12:30

Západočeské divadlo v Chebu nabídne po roce další sérii adventních představení, kterým je Rakovnická vánoční hra. Diváci ji uvidí celkem sedmkrát

Spolu s herci se divákům představí děti ze souboru Kopretiny na Základní umělecké škole Jindřicha Jindřicha. „Už když jsme loni zkoušeli, říkali jsme si, že bychom založili rádi takovou tradici, aby se tahle hříčka hrála vždycky o adventu. Za rok ji doufám budeme hrát zase,“ plánuje režisér Zdeněk Bartoš. 

Důvod, proč nabídnou Rakovnickou vánoční hru, byl jasný: „Půvabnou 330 let starou češtinou líčí setkání pastýřů a tří králů nad jesličkami a jejich vášnivý spor o to, komu se narodil Spasitel. Hrou chceme přispět k předvánoční atmosféře, k poklidnému a radostnému adventu,“ poznamenává režisér Zdeněk Bartoš.

Rakovnickou vánoční hru budou doprovázet barokní koledy

A jak se režisérovi spolupracuje s dětmi? „Hezky, snadno. Děti jsou jednak bezprostřední a jednak pod vedením sbormistryně Evy Kůrkové už jsou vycepované ze školy. Takže když přišly, měly vše nacvičeno, nakorepetováno. Takže teď šlo jenom o to, abychom si vyzkoušeli, kdy kdo přinese jesličky, kdo od sebe roztrhne pastýře a krále, kteří se perou a kdo ponese hvězdu. Bylo to snadné,“ pochvaluje si Bartoš.

Hudební aranže připravil skladatel Matěj Kroupa. „S režisérem Zdeňkem Bartošem jsme se rozhodli, že koledám dáme novější ráz, ale zároveň zachováme akustický zvuk. Takže návštěvníci uslyší housle, cimbál, flétny, violu i trubku,“ poznamenal Kroupa.

Rakovnickou vánoční hru s barokními koledami uvidí diváci Západočeského divadla v Chebu v době adventu celkem šestkrát. 1. prosince a 15. prosince od 15 a 17 hodin, 17. prosince od 10 hodin a naposledy 22. prosince od 15 hodin.

autor: Josef Šorfa | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio