V chebském divadle chystá pikle úlisný Moliérův podvodník

12. duben 2021 11:00

Západočeské divadlo v Chebu se připravuje na dobu, kdy se opět otevře divákům. V režii Petra Mikesky připravili divadelníci Moliérovu hru Tarfuffe, kterou už vyzkoušeli na neveřejné generálce.

Děj hry z období klasicismu není nutné představovat, by měl ho znát každý středoškolák. Těm, kdo při výkladu ve škole chyběli, by ho zase byla škoda před představením prozrazovat. Divadlo ho na svém webu stručně charakterizuje jako klasickou satiru o spolubydlícím, který postupně ovládne celou domácnost pana Orgona a pod rouškou mravopočestnosti málem zničí celou jeho existenci. Nabízí ho jako komedii o pokrytectví.

Jak zapadá hra z poloviny 17. století do repertoáru Západočeského divadla v Chebu? „Žádnou Moliérovu hru jsme už dlouho neuváděli. Do aktuální sezony, nazvané Sezona sousedů a spolubydlících, patří úplně jasně. Je o tom, jaké to je, když si do svého bytu nasadíte manipulátora,“ uvedla dramaturgyně Martina Pokorná.

„Myslím si, že to je nejlepší Moliérova hra. Připadá mi velmi aktuální. Není to prvoplánová řachanda. Pro mě jsou tam důležitá tři M. Manipulace, morálka a moc. Mám pocit, že to jsou tři pojmy, o kterých je i naše současná společnost,“ doplnil režisér Petr Mikeska.

V roli Tartuffa uvidí diváci Jana Hannyho Firlu, podváděného majitele domu Orgona představuje Viktor Braunreiter, jeho ženu Elmíru Pavla Janiššová. Dále se představí Petr Németh, Pavel Richta, Stephanie Van Vleet, Radmila Urbanová, Daniel Mišák, Kateřina Pokorná, Karel Beseda, Tomáš Mutinský, Ondřej Puchel a Filip Mleziva.

Moliérův příběh o manipulaci a přetvářce má za sebou neveřejnou generálku. Západočeské divadlo v Chebu ho uvede, jakmile to umožní epidemická situace.

autor: Josef Šorfa | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio