V Česku stále chybí některé léky. Pediatři už je postupně nemají čím nahradit

11. leden 2023 08:55

Problémy s předepisováním léků čím dál víc trápí dětské lékaře. Chybí některé přípravky na kašel, ale především antibiotika. Lékárnám dostupné přípravky taky docházejí.

„Museli jsme navštívit asi čtyři lékárny, než jsme sehnali to, co jsme měli předepsané. Bylo to složité na objíždění poloviny města,“ říká paní Martina, která potřebovala léky pro svého malého syna. V lékárnách ji řekli, že léky nejsou, je výpadek anebo je problém u dodavatele. „Věděla jsem o výpadku antibiotik, ale že chybějí i léky na kašel, to jsem nevěděla,“ dodala.

„Je to velký problém, protože u dětí používáme antibiotika pokud možno cíleně tak, aby zabíraly co nejlíp a zatěžovaly organismus co nejméně. Měli jsme teď velkou vlnu streptokokových infektů, na které se dává běžně penicilin, ale protože penicilin není, tak musíme dávat antibiotika se širokým spektrem, což je samozřejmě pro děti velká zátěž,“ upozornil praktický lékař pro děti a dorost Jan Anděl.

Obrovskou potíží pro lékaře je také výpadek antibiotických kapek do očí. „Pořád se střídají výpadky různých antibiotických kapek do očí. Tam to musíme hlídat,“ potvrdil pediatr. Pokud rodiče nemohou sehnat lék, mají zavolat zpátky.

Jak potvrdila vedoucí jedné z chebských lékáren Evženie Chromá, některé přípravky už není čím nahradit: „Začínají vypadávat i ta antibiotika, která byla dostupná. Lékaři se to snaží variovat v jiných řadách antibiotik, a ty začínají docházet. Peniciliny dosud nepřišly.“

Lékárny v Karlovarském kraji mají také problém s nedostatkem léků na snižování teploty u dětí. Nabízí proto rodičům jako náhradní variantu čípky z vlastní výroby. 

Spustit audio