V Česku chybí některé léky. Jejich nedostatek komplikuje práci hospici v Chebu

1. prosinec 2022 10:35

Každý den teď řeší Hospic svatého Jiří v Chebu náhradu za chybějící léky. Na trhu nejsou některá antibiotika, uklidňující léky nebo oční kapky. Jenomže ne každá alternativa je vhodná pro těžce nemocné klienty.

Nedostatek léků komplikuje práci hospice v Chebu. I když lékaři najdou za léčivo náhradu, ne vždy je to pro pacienta vhodné řešení. Navíc hospic si zásoby léků dělat nemůže. Podle Státního ústavu pro kontrolu léčiv je nejčastějším důvodem nedostatku léků výpadek ve výrobě, zpoždění dodávek a někdy taky zvýšená poptávka.

„Je to problém, protože když potřebujeme sáhnout k nějaké základní řadě, tak tam jsou výpadky. Musíme volit alternativu, která není tak úplně účinná. Někdy se mění i interval podávání toho léku. Je to pro klienty potom zásah,“ upozorňuje vedoucí lékařka Lenka Urbánková.

Na trhu chybí hlavně kapky a masti do očí. „Obyčejnou mastičku budete muset nahradit antibiotickou mastí a už rozšiřujete spektrum úplně zbytečně, i když by se to dalo zaléčit obyčejným oftalmoseptonexem. Výpadky jsou velké, nevíme, kdy léky přijdou,“ potvrzuje Evženie Chromá, vedoucí lékarnice jedné z lékáren v Chebu.

Kromě toho je v hospici také velká poptávka po obvazovém materiálu.

Spustit audio