V Česku chybí kamioňáci. Dopravní společnosti lákají nové řidiče na řadu benefitů

24. květen 2022 10:55

V České republice podle sdružení automobilových dopravců ČESMAD Bohemia chybí zhruba 20 tisíc řidičů kamionu. Doplnit stavy nepomáhají ani různé benefity firem.

Dopravní společnosti nabízí nejrůznější benefity, aby přilákaly nové řidiče kamionu. O tuto práci není velký zájem a v Česku jsou tisíce neobsazených míst. Když se o práci lidé přihlásí, ne každý při rekvalifikaci uspěje. Třeba společnost Lagarde Spedition v Chebu přijme takových lidí za rok velmi málo.

„Řidiči chybí nejen nám. V Čechách je volných asi 20 tisíc míst. Pro nás by byl ideální stav, kdybychom navýšili počet lidí o 10 procent. O to se dlouhodobě snažíme, v podstatě posledních sedm let nemáme plný stav,“ upozorňuje majitel firmy Martin Lagarde.

Podle něj za to může odchod starších řidičů do důchodu, nezájem mladých i nedostatečná propagace oboru. „Starší odchází do důchodu, to je ta generace, která dělala řidičák ještě v souvislosti s vojenskou službou. Kromě rekvalifikací nejsou v podstatě možnosti udělat si řidičský průkaz na nákladní vozidla. Není o ten obor vůbec pečováno,“ dodal.

Uchazeče nelákají ani benefity v podobě rekvalifikace. „Je minimum lidí, kteří o to mají zájem. Ještě když všem sdělíme ty podmínky, tak zájem je malý. I z toho mála není pak každý schopný projít tím procesem a pak ještě tu práci dělat,“ potvrdil Lagarde.

Firma se pokouší získat nové řidiče i mezi studenty. Spolupracuje se Střední živnostenskou školou v Chebu, kde společně spustili pilotní projekt. K oboru Automechanik tam vznikl ještě obor Řidič kamiónové a osobní dopravy. Jde o jediný takový obor v celém kraji.

Spustit audio