V Cebivi proběhly dodatečné volby, vedení obce převzali noví zastupitelé

3. únor 2023 09:12, aktualizováno

Obec Cebiv na Tachovsku už nevede státní správce. Vládu v obci převzali dodatečně zvolení zastupitelé, kteří rozhodli například o tom, že starostkou bude Pavlína Jonášová.

Správa obce Cebiv poblíž Konstantinových Lázní se vrátila zpátky do rukou místních obyvatel. Skončilo tak provizorium, které začalo loni v září. Poté, kdy při řádných komunálních volbách nikdo nepostavil kandidátní listinu, převzal vedení obce Ministrem vnitra jmenovaný správce.

Zastupitelstvo si místní obyvatelé zvolili až v dodatečných volbách v lednu. To už měli na výběr dokonce ze dvou kandidátek. Nové zastupitelstvo se skládá ze sedmi členů, tvoří ho čtyři ženy a tři muži. Šest křesel má Sdružení nezávislých kandidátů za rozkvět obce, sedmé křeslo obsadilo sdružení Pro obec.

Nové zastupitelstvo v Cebivi

Zastupitelé se už setkali na ustavujícím zasedání. To zahájil ještě správce obce Kamil Beránek, jenž přítomné seznámil s tím, jak od září Cebiv administroval. Poté byla zvolena starostka, kterou se stala Pavlína Jonášová. Ta dle svých slov vyzkoušela už několik profesí, má ráda výzvy a je připravena se ve své nové funkci všem problémům postavit čelem. „Kandidovala jsem za sdružení pro rozkvět obce. Přála bych si do obce přivést další obyvatele, podpořit novou výstavbu, dále zlepšit infrastrukturu i kulturní život,“ prozradila. Cebiv má také dva neuvolněné místostarosty – Daniela Urbana a Zdeňka Teplého. Oba se vzdali svých odměn, jak uvedli, nechtějí navyšovat objem prostředků vynaložených na zastupitelstvo.

autoři: Lukáš Milota , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio