V bytě si vytvořili prkna, která znamenají svět, a natočili film

31. leden 2023

Snímek Sami doma je dokumentární komedie o mužském přátelství autorů a zároveň protagonistů filmu Jana Foukala a Alberta Romanuttiho.

„To je nejlepší přátelství, které jsem snad v životě zažil,“ uvedl Jan Foukal. Snímek vznikl v období lockdownu, kdy tvůrci stejně jako všichni ostatní, kvůli covidové pandemii trávili více času doma. Autoři v té době byli spolubydlící a rozhodli se natočit film v prostředí bytu o rozloze 38 metrů čtverečních.

Jan Foukal a Albert Romanutti

„Největší motivace byla vytvořit si nějaký program, protože v té době toho zavření veřejného prostoru, tak se člověk dost omezil. Přestaly existovat koncerty, kavárny, kina a tak dál. My jsme nechtěli tu naší produktivitu zastavit a tak jsme se rozhodli, že bychom podnikli tenhle filmový projekt,“ vysvětlil Foukal.

„My říkáme, že jsme si vytvořili parkety, které znamenají svět. Takový ateliér a tvůrčí místo z toho bytu, ve kterém jsme bydleli. A udělali jsme to jako takovou hru, že jsme měli dost zábavy,“ dodal Albert Romanutti.

Po projekci snímku Sami doma v Moving Station následoval ještě hudební recitál v podání obou tvůrců. Setkal se snímek v Plzni s úspěchem? Zjistíte v reportáži.

autor: Anděla Blažková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio