V Aši chtějí obyvatele více motivovat k třídění odpadu

11. říjen 2017

Pytlový systém pro třídění a likvidaci komunálního odpadu by měl v Aši v brzké době doznat některých změn. Ty se promítnou do návrhu nové obecně závazné vyhlášky. Nová norma bude předložena zastupitelům ke schválení tak, aby platila již od ledna 2018.

V návrhu je zdvojnásobení úlev za každý kilogram vytříděného odpadu. Pytlový systém je založený na identifikaci obalu s vytříděným odpadem za pomoci čárového kódu, díky čemuž dokáže rozeznat jednotlivého poplatníka a umožňuje tak snížit platbu za odpady.

Roční poplatek za odpad je v Aši 600 korun na osobu. Svou adresností účastníky pobízí také ke kvalitnímu třídění.

Systém byl ve městě zaveden v roce 2013, kdy se účastníkům podařilo vytřídit 13 tun plastů a 38,5 tuny papíru. Objem tříděného odpadu se postupně zvyšoval a loni se obyvatelům Aše podařilo vytřídit už 21 tun plastů a 53 tuny papíru.

„Výsledky sběru papíru a plastu v rámci pytlového systému jsou za loňský rok nejlepší za celou existenci tohoto doplňkového způsobu třídění odpadů v Aši. Zapojeno je ale dosud malé procento poplatníků," řekl mluvčí radnice Milan Vrbata.

Město proto věří, že zvýšením úlev pomůže k zapojení dalších občanů do systému. Novinky by měly začít platit od ledna 2018.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio