Užijte si letošní úrodu planě rostoucích jedlých bobulovin! Vzkazuje autorka květinových kuchařek Jana Vlková
Jedná se o dřínky, hloh, trnky, jeřabiny a další plané ovoce. „Letos bude opravdu dobrá úroda. Hodně pršelo, takže plody se pěkně nalily,“ raduje se Jana Vlková, „zbyde tedy i na nás. Loni všechno ozobali ptáci.“
Propagátorka kytek k jídlu z bobulí vyrábí zakvašené šťávy. A aby nic nepřišlo nazmar, tuhé zbytky suší na zimu. „Dají se přidávat do ovocných nebo bylinkových čajů. Nemáte žádný odpad a všechno je to zdravé,“ říká Jana Vlková.
Někdy ji můžete zastihnout i při vaření marmelády. A oblíbila si také chutney. „Vyhovuje mi, že chutney se spotřebuje málo. Takže se dobře uplatní energie, kterou věnujeme nejdřív sběru bobulí a pak jeho přípravě. Ono je s tím strašná práce,“ připomíná si každoroční zkušenost autorka květinových kuchařek.
Chilli chutney z hlohu podle Jany Vlkové
Suroviny:
1 kg bobulek hlohu
250 ml vína
250 ml octa
250 g cukru
1 citrón
1 polévková lžíce soli
chilli papričky
Postup:
Bobulky přebereme a opereme. Zalijeme vínem a necháme odležet minimálně 12 hodin, lépe 24 hodin.
Směs rozpaříme v hrnci a propasírujeme přes cedník.
Rozmixujeme s chilli papričkami a se solí a dáme vařit.
Za stálého míchání odpařujeme do žádané hustoty, pak přidáme citronovou šťávu.
Pokud je ovoce příliš šťavnaté a směs nehoustne, můžeme přidat trochu citrusového pektinu.
Poznámka: Tento recept lze použít na libovolné bobulové ovoce – dřínky, jeřabiny, bezinky ve směsi s jablky.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.