Užijte si letošní úrodu planě rostoucích jedlých bobulovin! Vzkazuje autorka květinových kuchařek Jana Vlková

Jedná se o dřínky, hloh, trnky, jeřabiny a další plané ovoce. „Letos bude opravdu dobrá úroda. Hodně pršelo, takže plody se pěkně nalily,“ raduje se Jana Vlková, „zbyde tedy i na nás. Loni všechno ozobali ptáci.“

Propagátorka kytek k jídlu z bobulí vyrábí zakvašené šťávy. A aby nic nepřišlo nazmar, tuhé zbytky suší na zimu. „Dají se přidávat do ovocných nebo bylinkových čajů. Nemáte žádný odpad a všechno je to zdravé,“ říká Jana Vlková.

Někdy ji můžete zastihnout i při vaření marmelády. A oblíbila si také chutney. „Vyhovuje mi, že chutney se spotřebuje málo. Takže se dobře uplatní energie, kterou věnujeme nejdřív sběru bobulí a pak jeho přípravě. Ono je s tím strašná práce,“ připomíná si každoroční zkušenost autorka květinových kuchařek.

Chilli chutney z hlohu podle Jany Vlkové

Suroviny:

1 kg bobulek hlohu

250 ml vína

250 ml octa

250 g cukru

1 citrón

1 polévková lžíce soli

chilli papričky

Postup:

Bobulky přebereme a opereme. Zalijeme vínem a necháme odležet minimálně 12 hodin, lépe 24 hodin.

Směs rozpaříme v hrnci a propasírujeme přes cedník.

Rozmixujeme s chilli papričkami a se solí a dáme vařit.

Za stálého míchání odpařujeme do žádané hustoty, pak přidáme citronovou šťávu.

Pokud je ovoce příliš šťavnaté a směs nehoustne, můžeme přidat trochu citrusového pektinu.

Poznámka: Tento recept lze použít na libovolné bobulové ovoce – dřínky, jeřabiny, bezinky ve směsi s jablky.

autoři: Soňa Vaicenbacherová , Jana Vlková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio