Úžasná technika - pryskyřice zalitá do dřeva. Podívejte se na výsledek

26. listopad 2020

Jan Šrotýř si před dvěma lety našel nového koníčka. Je jím obrábění dřeva, do kterého vylévá barevné pryskyřice. Vzniká tak zajímavý obraz, nádobí nebo i kus nábytku. Je to sice pracné a trvá to i několik týdnů, ale konečný výsledek stojí za to.

Padesátiletý Jan Šrotýř z Boru u Tachova si vybírá na tvorbu staré kusy dřeva. Má pocit, že takovému kousku vlastně dává šanci na druhý život. A nejen to. Snaží se přírodu i obnovovat a stále sází na různá místa různé stromy. Vidí v tom smysl, lidé si nemají jen brát, ale také dávat.

Ideální je z kusu dřeva udělat hladké prkénko. Dřevo může být libovolné, ale hezčí jsou s nějakou zajímavou kresbou, jako má třeba akát. Prkénko se musí vybrousit, až bude krásné hladké na dotek. Pak tužkou nakreslíte obrys. Jan Šrotýř nejraději obkresluje různé listy, ale i jiné motivy. Obrys se nahrubo vyřízne do určité hloubky třeba i strojově, ale ty detailní práce je lepší dodělávat ručně dlátky.

Chce to čas, pryskyřice tvrdne velmi dlouho

Když je motiv vyhlouben, začne práce s barevnou pryskyřicí. Pokud chcete dosáhnout hloubky barvy, musíte hodně vrstvit. Každá vrstva ale musí tvrdnout několik dní, než se nanese další. Pryskyřice se dají koupit ve všech hobby obchodech. Jako poslední přijde ochranný nátěr v podobě transparentního laku. A je hotovo, výtvor může zdobit domácnost.

U Šrotýřů je vše originální. Obrazy na stěnách doplňují interiér, stůl nabízí pohled na různé dřevěné servírovací mísy i prkénka. U gauče je malý servírovací stolek a venku je hotová velká truhla. Je na každém, jaký si zvolí námět. Ale vždy je výsledek zajímavý a návštěvy jej ocení.

autor: Martina Sihelská | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.