Už se hraje jen ojediněle, ale Plzeň má štěstí. Obludárium bratří Formanů se usadí na zahradě Besedy

24. květen 2022 16:17, aktualizováno

Divadlo bratří Formanů přiveze do Plzně legendární varietní show Obludárium. Tato kultovní inscenace získala Cenu Alfréda Radoka a procestovala Evropu, v posledních několika letech se hraje pouze ojediněle.

Obludárium mělo premiéru v roce 2007 a od té doby odehrálo Divadlo bratří Formanů téměř 1000 repríz. Představení je sledem rozmanitých čísel a drobných příběhů, které díky netradičnímu prostředí a kabaretní atmosféře připomínají časy potulných komediantů, kočovných cirkusů, němých grotesek a nočních šantánů. Diváci uvidí silného divokého muže, vousatou zpěvačku, mořskou pannu, krasojezdkyni či tři české velké hlavy – to vše za doprovodu kapely.

„Život, osud či Bůh obdařil některé lidi krásou, šarmem a oslnivostí. Takto vybaveni ovlivňují a mnohdy i řídí náš vkus, zatímco jiní, k nimž osud nebyl tak milostivý a stali se hříčkou přírody, musí o přízeň bojovat. Někteří ve svém smutku zahynou nebo si sami vezmou život. Jiní se však rozhodnou se svým osudem bojovat a vydobýt si úctu či obdiv nebo alespoň malé místo mezi námi. Jsou oškliví, nebo dokonce zrůdní,“ tak popisuje principál Petr Forman své účinkující.

Jedinečnou náladu vytváří stan navržený Matějem Formanem, ve kterém se scénky odehrávají a který je pro ně výraznou kulisou. S představením už procestoval řadu evropských zemí včetně Německa, Rakouska, Belgie, Itálie, Dánska a Španělska a ve Francii stál 5 týdnů uprostřed Paříže na Champs – Elysés. Stejný stan bude stát na zahradě Měšťanské besedy.

Kromě Ceny Alfréda Radoka a vítězství v anketě Divadelních novin o Inscenaci roku bylo Obludárium oceněno na domácích i světových festivalech. V Měšťanské besedě se bude hrát od 31. srpna 2022 vždy od 19:30.

autoři: Martina Klímová , iko | zdroje: Český rozhlas Plzeň , Měšťanská beseda Plzeň
Spustit audio