Už rok jsou Potůčky obcí duchů. Krize dopadla na jejich rozpočet i obyvatelé

13. duben 2021 15:35

Prázdné ulice, zavřené obchody, restaurace a směnárny. Tak vypadá v současné době centrum obce Potůčky v Krušných horách. Místo, které si v minulých letech oblíbili hlavně turisté z Německa.

Velkou část centra krušnohorské obce Potůčky tvoří rozlehlá asijská tržnice. Kvůli koronakrizi jsou teď ale tamní vietnamští obchodníci v podstatě bez příjmů. V odlehlé obci přibylo lidí bez práce a lidé začínají být situací unaveni. „Lidi jsou bez práce. Je to mrtvá vesnice,“ řekla paní Věra, která v obci Potůčky provozuje malý obchod s potravinami.

Lidé přišli o zaměstnání nejen v samotné obci, ale také v blízkém Německu. „V loňském roce jsme organizovali brigády pro ty nejvíce postižené rodiny, které na tom byly sociálně velmi špatně. V tomto roce se budeme snažit občanům zase vypomoci,“ uvedl nezávislý starosta Vlastimil Ondra.

Situace je existenčně složitá i pro vietnamské prodejce. „Někteří z nich si zřídili internetový prodej a prodávají své zboží přes internet. Snaží se nějak překlenout tuto těžkou dobu. Jinak všichni čekají až se obchodní a cestovní ruch zase obnoví,“ doplnil starosta.

Obec pronajímá obchodníkům u hranic kolem 200 obchodních míst. Stagnující přeshraniční život tak ovlivňuje stav obecního rozpočtu. „Příjmy klesly na minimum. Snažíme se žít a investovat především z úspor z předešlých let,“ řekl Ondra.

Kontakty s německými sousedy ale pandemie zatím přerušit nedokázala, někteří obchodníci jsou s německou klientelou stále ve spojení.  

Více v reportáži:

autoři: Zdeněk Trnka , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio