Už jste venčili alpaku? Mezi Jeleny nabízí zajímavé procházky se zvířaty

5. únor 2021

Bývalá německá vesnice Hirschenstand leží uprostřed nádherné přírody. Vychutnat si jí můžete při projížďce na běžkách nebo při procházkách, které vám můžou zpestřit koně a alpaky.

V blízkosti česko-německé hranice v Krušných horách, 10 kilometrů severně od Nejdku leží bývalá vesnice Hirschenstand. Ve vesnici žilo v roce 1946 na osm set lidí ve sto čtyřiceti pěti domech. O 70. let později po nich není na rozlehlé pláni téměř ani stopa, jen na místě farního kostela sv. Antonína z Padovy vztyčili rodáci malý památník.

V celé vesnici, která se dnes jmenuje Jelení, zůstaly stát jen čtyři domy. Největší z nich, předválečnými obyvateli zvaný Villa, je domovem jediných čtyř současných stálých obyvatel – Alice, Anbua a jejich dcer Žofie a Amálky, kteří si v Krušných horách plní svůj sen.

Svůj dům rodina pojmenovala Mezi Jeleny. „Hledali jsme nějaký originální název. Protože je to tady uprostřed přírody a z okna v létě ty jeleny můžeme pozorovat, tak jsme vymysleli Mezi Jeleny,“ vysvětlila Alice.

Mezi Jeleny dnes nabízí veřejnosti například zajímavé procházky se zvířaty. „Máme tady koně a alpaky. Můžeme s nimi chodit na procházku, na koních se dá i jezdit. Alpaky si lidé mohou dát na vodítko a jít s nimi jako s pejskem,“ přiblížila Alice s tím, že taková procházka s alpakou nebo koňmi není jen tak. „Tak půl hodiny trvá, než je připravíme, a hodinu a půl trvá procházka.“

Více v reportáži:

autoři: Jana Strejčková , nkr
Spustit audio