Už je to padesát let, co svět opustil Jiří Grossmann

5. prosinec 2021

Osud Jiřímu Grossmannovi nadělil pouhých třicet let života. Jeho texty označovala odborná kritika za vůbec první tuzemské písničky, odpovídající všem kritériím moderní české country.

Mnohým z nás se díky televizním záznamům, fotografiím a gramodeskám vybavuje jako sympatický, plaše vyhlížející mladík. Podle vzpomínek přátel měl Jiří Grossmann vedle vrozeného smyslu pro humor i mnohá další nadání. Snadno se učil jazyky, bravurně zvládal matematické příklady, vášnivě rád luštil křížovky a miloval country. Byl to tělem i duší optimista, který věřil, že humor a poezie dokáží prodloužit lidem život a dělají ho šťastnějším. Jeho písničky zůstávají v srdcích posluchačů i po mnoha letech a jeho texty neztrácejí nic ze svého vtipu, jemného půvabu poetických snů a tiché nostalgie a romantiky.

Jiřímu Grossmannovi osud nadělil 30 let života. Nemoc, kterou nepřekonal, se jmenuje Hodgkinova choroba. Jedná se o nádorové onemocnění mízních uzlin, které je dnes díky moderní léčbě ve značném procentu případů vyléčitelné. Může vzniknout ve kterékoli lymfatické tkáni, nejčastěji však v některé mízní uzlině. To vše Jiří Grossman věděl. Tato nemoc byla totiž popsána už v roce 1823.

Jiřího Grossmanna od mládí přitahovala hudba, ještě před maturitou hrál v několika amatérských kapelách na trombón nebo na kontrabas. Začátkem šedesátých let byl angažován v plzeňském divadel Alfa, hrál zde na kontrabas a zpíval. I když se dožil pouhých třiceti let, zapsal se pevně do naší populární hudby.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.