Utrpení politických vězňů v pracovních táborech připomíná nová expozice v Jáchymově

30. květen 2023 09:15

V lázeňském centru Jáchymova otevřeli novou historickou expozici. Mapuje především osudy politických vězňů, které komunistický režim v 50. letech minulého století nutil těžit radioaktivní uran.

Velká část odsouzených se domů vracela s podlomeným zdravím, někteří těžké podmínky nepřežili. „Když jsem byl v Jáchymově jako horník, potrestaný, tak jsem říkával, že bych tady nechtěl být ani po smrti. Už jsem tady 50 let, bydlím tady v Ostrově. Obvykle se přání plní úplně obráceně,“ uvedl Jaroslav Cibulka, kterému je 92 let a dnes patří mezi poslední pamětníky poměrů v jáchymovských pracovních táborech.

Politickým vězněm se stal jako dvacetiletý mladík. Kromě jiného za to, že byl členem odbojové skupiny, která nesouhlasila s nástupem komunistického režimu. „V podstatě za velezradu, nedovolené sdružování proti republice, nedovolené ozbrojování, těch paragrafů se nasbíralo. Dostal jsem 22 let, potom ještě dva roky za útěk, takže celkem 24 let,“ vzpomíná.

V různých věznicích pan Jaroslav nakonec strávil devět let. Jeho příběh a osudy dalších politických vězňů teď představuje nová expozice v lázeňském infocentru. „Připomíná tragická 50. léta minulého století, kdy na Jáchymovsku vzniklo po únoru 1948 osmnáct vězeňských táborů. Těmi prošlo na 70 tisíc nesvobodných pracovních sil,“ přiblížil spoluautor expozice Lubomír Modrovič, který se problematice pracovních táborů na Jáchymovsku dlouhodobě věnuje.

Návštěvníci si mohou prohlédnout dobové přilby, pracovní nástroje, maketu původní výdřevy uranových štol s kolejemi a důlním vozíkem. Součástí je také krátký dokumentární film. Nová expozice připomínající utrpení politických vězňů v pracovních táborech uranových dolů se nachází v suterénu lázeňského infocentra hotelu Astoria. Otevřená je každé odpoledne od pondělí do soboty.

autoři: Zdeněk Trnka , nkr
Spustit audio