Úterní Noční Linka: Jak jsem se potkal s exotikou

13. prosinec 2022

Pamatujete, kdy jste se v životě potkali s exotikou? Ať už prostřednictvím dovolené, návštěvy ZOO nebo kontaktu s lidmi z exotických zemí a s jejich zvyky, třeba při studiu na vysoké škole? Máte exotiku rádi? A co pro vás vlastně pojem „exotika“ znamená?

Pojďme se ve všem tom předvánočním těšení, shánění a vzpomínání na chvíli odklonit od vánočních témat a zavzpomínat v nevlídném počasí na exotiku! Třeba na báječnou exotickou dovolenou plnou slunce, moře, palem a exotických zvířat.

Mohl to být pracovní pobyt, mohlo to být i setkání s lidmi z exotických zemí tady u nás, ve střední Evropě, s jejich zvyky.

Zkrátka, kdy jste se ve svém životě nezapomenutelným způsobem potkali s exotikou? A dokázali byste se životu v exotické zemi přizpůsobit?

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.