Ušijte si tašku zipovku

První zip neboli zdrhovadlo v podobě, jakou známe dnes, spatřil světlo světa v roce 1913 a jeho autorem byl Švéd, který emigroval do Kanady. O 90 let později, v roce 2003, vyrobil jistý izraelský student designérské školy prví tašku ze zipů. Zkuste si ji ušít také vy, tašky a taštičky zipovky stále platí za originální módní doplněk. Hotovou ji budete mít za chvíli.

Materiál a pomůcky:

2 zipy různých barev v metráži (na malou kosmetickou taštičku zipy šířky 2 cm v délce 2,5 m, na větší tašku zipy šířky 3-4 cm v délce 3 m)

šicí stroj

špendlíky

jehla

nit

Postup:

Zipy rozepneme. Vezmeme si jednu ze zvolených barev, naměříme délku dna tašky. Zip ohneme do písmena U, sešpendlíme a obě části ve zvolené délce sešijeme tak, aby zoubky koukaly ven. Máme dno tašky.

Na volný zip dna připneme jezdcem zip druhé barvy, zapneme asi na 2 cm. Dlouhou část zipu první barvy přehneme do pravého úhlu přes zapnutou část a ručně přišijeme.

Pak oba zipy sešpendlíme a sešijeme k sobě tak, aby zoubky opět byly vně (zoubky jsou po obou stranách dlouhého dvoubarevného pruhu). Délka sešití by měla odpovídat počtu obtočení kolem dna do požadované velikosti tašky, tzn., nesešíváme po celé délce zipů.

Zapínáním vytvoříme tašku požadované velikosti. Končíme na boku tašky. Dále už pokračujeme pouze s druhou barvou zipu a to stejně jako na začátku, přeložíme do tvaru U a sešijeme tak, aby zoubky koukaly ven. Tím docílíme toho, že taštička půjde zapnout.

V samém závěru konce zbytkových zipů máme u sebe, můžeme z nich udělat ouško tak, abychom zapnutím uzavřeli nejen taštičku, ale i dvě různobarevné části tohoto ouška. U větší tašky přes rameno můžeme udělat ucha ze zipů i zvlášť a našít je na příslušné části sešitých zipů těla tašky tak, aby z každé strany tašky bylo jedno.

Spustit audio