Úsek do Světlé pod Ještědem se přes zimu neopravuje. Semafory přestaly svítit

Ode dneška mohou řidiči znovu využívat silnici vedoucí z Liberce přes Ještěd, skončil tam jednosměrný provoz řízený semaforem.

Stavební firma totiž na zimu přerušila práce na rekonstrukci úseku do Světlé pod Ještědem. Není to ale úplný konec omezení na této důležité dopravní spojnici. Vzhledem k chladnému počasí už není možné v rekonstrukci pokračovat. Zároveň ovšem nebyl důvod nechávat na místě veškerá omezení, jak popisuje náměstek hejtmana pro dopravu Jan Sviták ze Starostů pro Liberecký kraj: „Silnice z horní Světlé (pod Ještědem) na Ještědku bude zprůjezdněná v průběhu celého zimního období, končí platnost dopravního omezení. Doprava bude bez semaforů.“

Na silnici zůstává pouze omezení rychlosti na třicet kilometrů v hodině. Už by sice měly být zahlazené největší nerovnosti, ale stále jde o nedokončenou stavbu, takže je na místě třeba opatrnosti. Na silnici zatím chybí svodidla. Úsek plný zatáček nyní jen provizorně zabezpečuje zábradlí.

Na jaře bude nutné dokončit také finální povrchy a mnoho detailů. Silničáři už mají v tomto úseku za sebou opravu bezmála osmi set metrů opěrných zdí, deseti propustků a dlouhých dlážděných struh, které z vozovky odvádějí vodu.

Oprava silnice trvá zhruba dva roky. V první etapě nechal Liberecký kraj skoro za 85 milionů korun opravit úsek od Liberce po Výpřež, tedy ke křižovatce se silnicí na vrchol Ještědu. I tato křižovatka bude díky rekonstrukci pro řidiče přehlednější. A mění se také křížení se silnicí na Křižany nebo zastávky autobusů. Opravená silnice je širší a tím i bezpečnější.

autoři: Jiří Jelínek , Eva Malá , reČRoL
Spustit audio

Související