Upečte si francouzské profiterolky vylepšené o fenyklový květ

31. červenec 2022

Profiterolky jsou populární ve Francii, jedná se o klasický francouzský cukrářský výrobek. Autorka květinových kuchařek Jana Vlková je ozvláštňuje fenyklovým květem.

U nás profiterolky známe jako větrníky. „Jsou to takové miniaturní větrníky, kuličky z odpalovaného těsta plněné krémem. Já je mám ráda se šlehačkou,“ říká lektorka vaření z jedlých rostlin Jana Vlková. Upozorňuje, že při pečení nesmíme otevírat troubu, aby se profiterolky nesrazily.

Profiterolky s fenyklovým květem

Ingredience
  • Na těsto: 50 g másla
  • 60 g hladké mouky
  • 1 lžička krupicového cukru
  • 2 vejce
  • Na náplň: 280 ml smetany ke šlehání
  • špetka sušeného fenyklového květu
  • Na ozdobení: čokoládová poleva
  • moučkový cukr

Do hrnce nalijeme 150 ml studené vody, do ní dáme na kousky nakrájené máslo a zahřejeme na středním plameni.

Jakmile se máslo rozpustí a směs začne vařit, stáhneme z ohně a najednou vsypeme mouku smíchanou s cukrem; při tom nepřestáváme míchat. Práci usnadní šlehač, ale jde to i vařečkou.

Mícháme asi minutu, až vznikne bochánek a na dně hrnce nebude bílý povlak.

Když těsto trochu zchladne, po částech vmícháme vejce; každou várku vždy dobře zašleháme, než přidáme další. Výsledkem bude hladké a lesklé těsto.

Pečicí papír dáme pod tekoucí studenou vodu. To pomůže při pečení vytvořit páru. Lžičkou vykrajujeme z těsta bochánky a klademe je 2,5 cm od sebe na pečicí papír.

Pečeme v předehřáté troubě 15 až 20 minut při 200 °C, až jsou kuličky zlatavé. Každou lehce propíchneme, aby mohla odejít pára, a necháme na mřížce vychladnout.

Těsně před podáváním rozkrojíme, naplníme šlehačkou se sušeným fenyklovým květem. Můžeme polít čokoládovou polevou. Pocukrujeme.

Spustit audio