Unikátní velitelský vůz získali do užívání hasiči v Karlovarském kraji. Zvládnout by měl i výjezdy do horského terénu

Rozměrné obrazovky, počítače, technika pro digitální zvukový a obrazový záznam. Tak vypadá interiér nového vozidla, které získali hasiči v Karlovarském kraji. Vozidlo bude sloužit hlavně při složitých výjezdech záchranářů.

Takzvaný velitelský vůz je vybavený moderní záznamovou technikou, zvládnout by měl výjezdy do horského terénu. Do speciální výbavy automobilu patří i bezpilotní letoun. „Vozidlo je výjimečné tím, že tvoří komplexní audiovizuální podporu velitele zásahu. Vozidlo dokáže ten obraz zpracovat, sestříhat, popřípadě ho distribuovat na operační střediska a krizové štáby,“ popsal vůz náměstek ředitele krajského sboru Oldřich Wolf.

Velitelské vozidlo má zabudované dvě pracoviště pro zpracování a distribuci videa. Auto je schopné současně přijmout signál z 9 kamer a dronu, následně zpracovat video a distribuovat ho formou streamu po internetu komukoliv, kdo dostane odkaz. Obrazové informace z dronu je pak možné přenášet kabelem i bezdrátově do dalších přijímačů přímo ve vozidle nebo v jeho blízkostí, uvedli hasiči Karlovarského kraje na svých webových stránkách.

Požáry, povodně a hromadné dopravní nehody – právě při těchto situacích bude nový hasičský speciál zasahovat. „Vozidlo je nejmodernější, co se týká technologie přenosu a zpracování obrazu včetně použití zmiňovaných dronů. Myslím si, že jakmile bude vozidlo více v užívání, tak se ty podměty i do ostatních krajů dostanou a úvaha o těchto vozidlech by mohla být i v dalších krajích,“ řekl Martin Baláž z firmy, která úpravu vozu zajistila.

Vozidlo tohoto typu je vůbec prvním v republice a stálo téměř 4 miliony korun. Se zajištěním financí pomohl Karlovarskému kraji stát i město Karlovy Vary.

autoři: Zdeněk Trnka , nkr | zdroje: Český rozhlas Karlovy Vary , HZS Karlovarského kraje
Spustit audio