Unikátní lanová dráha Diana oslavila 110 let. Cestující mohli nahlédnout do strojovny

Do okolí rozhledny Diana nad Karlovými Vary se vypravily stovky lidí. Velká část z nich se byla podívat do strojovny blízké lanové dráhy, která začala sloužit veřejnosti před 110 lety. 

Lázeňské centrum Karlových Varů a rozhlednu Diana spojuje už 110 let unikátní lanová dráha. Dlouhá je přes 400 metrů a zhruba za šest minut překonají její kabiny 167 výškových metrů. Kulaté výročí technické památky si v sobotu připomněly stovky lidí. Slavnostní program pro ně připravil karlovarský dopravní podnik, který lanovku provozuje.

Oslavy se konaly v sobotu 6. srpna. Návštěvníci si mohli prohlédnout strojovnu lanovky, Během komentované prohlídky zjistili, jak celé zařízení funguje. Připravené byly také doprovodné akce pro děti. Každý cestující navíc obdržel ke své jízdence druhou jízdenku, která je pamětní, a zároveň slouží jako bezplatná jízdenka na lanovku Imperial.

Lanovka Diana je jedna ze dvou pozemních lanových drah v Karlových Varech. Byla vystavěna v letech 1911 až 1912 a v době zprovoznění byla nejdelší lanovou dráhou v Rakousku - Uhersku. Délka dráhy je 453 metry, výškový rozdíl činí 167 metrů a doba jízdy je přibližně 6,5 minuty.

Dnes patří do systému karlovarské MHD. V provozu je celoročně s výjimkou ledna.

autoři: Zdeněk Trnka , nkr
Spustit audio