Unikátní cihlovou helmici z dob Karla IV. uvidíte na hradě Kašperk

20. říjen 2021
Poklady minulosti

V západní věži hradu Kašperk, který najdete v Šumavském podhůří poblíž města Kašperské Hory, se nachází pozoruhodný unikát. Jedná se o původní cihlovou helmici z dob Karla IV.

„Jde o torzo původní středověké střechy, jeden z nejcennějších prvků, který se na hradě dochoval. Jedná se totiž o střešní krytinu z období kolem roku 1360, byť dochovanou jen zčásti,“ uvedl kastelán hradu Kašperk Václav Kůs.

Helmice je tvořena z cihel. „Je to z toho důvodu, aby nehořela, jelikož ve středověku se s oblibou zapalovaly hrady. Právě z toho důvodu se stavěly takto nehořlavé střešní krytiny, aby byly ohnivzdorné. Pokud totiž chytne věž, dojde ke komínovému efektu a zkáza je dokonána,“ pokračoval kastelán, podle kterého se v okolí takovéto helmice nevyskytují vůbec a v České republice pouze ojediněle.

„Tato helmice je unikátní tím, že je vysoko položená, a to ve výšce 916 m n. m.. Je také na západní stranu, na tu návětrnou, a je tak vystavena všem povětrnostním vlivům, které jsou na nejvýše položeném královském hradě skutečně silné. I přes to všechno helmice vydržela až dodnes,“ sdělil Václav Kůs.

Při bližším pohledu jsou však patrné nejrůznější praskliny. „Uvidíme celou řadu prasklin, které se bohužel postupem času rozšiřují, a z toho důvodu chystáme na příští rok rekonstrukci, která nebude spočívat ani tak ve výspravě původního torza, k čemuž mimochodem došlo zhruba před 15 lety, ale tentokrát budeme helmici přestřešovat. To znamená, že přes ni postavíme krov podobný tomu na protější východní věži,“ řekl kastelán hradu.

A kdo všechno mohl pod touto původní střechou stát? „Přece jen, od 14. století uteklo hodně času, podobně jako vody v Otavě, a vedle toho, že se jednalo o královský hrad, tak se později na hradě vystřídala celá řada zástavních držitelů. Můžeme jmenovat třeba Zmrzlíky ze Svojšína, nebo Jiřího z Lokšan. Tato střecha zkrátka zažila spoustu lidských osudů,“ dodal Kůs.

autor: Kateřina Dobrovolná | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio