Uměleckou školu v Aši využijí po vystěhování na byty pro mladé

28. listopad 2017

Budova základní umělecké školy v Aši může do budoucna sloužit k bydlení pro mladé. S pokračující rekonstrukcí centra LaRitma pro potřeby ZUŠ už město řeší, jak využít budovu, kde škola sídlí nyní.

Dům v Šaldově ulici opustí umělecká škola příští rok. Nové prostory v LaRitmě by měly být dokončeny v květnu.

„Máme v tuto chvíli záměr využít bývalou uměleckou školu - což je bývalý bytový dům - a další dům v centru města tak, abychom založili bytové družstvo pro občany Aše. Město by do tohoto bytového družstva vložilo tyto dvě nemovitosti a to bytové družstvo by si potom požádalo o hypoteční úvěr a z těchto dvou budov vybudovalo bytové domy pro mladé rodiny," uvedl starosta Dalibor Blažek.

Bývalý bytový dům už potřebám základní umělecké školy s více než 500 žáky nevyhovuje. Rekonstrukce prostor v bývalém učilišti LaRitma zhruba za 46 milionů korun je naopak umělecké škole připravena na míru a žákům i učitelům nabídne nejmodernější zázemí.

„Budou tam sály, moderní keramické dílny, učebny pro audiovizuální techniky i výstavní prostory. Celý projekt připravovali s architektem pedagogové umělecké školy," řekl starosta. Uměleckému vzdělávání bude přizpůsobeno i okolí LaRitmy.

Třídy základní umělecké školy budou sídlit v křídle bývalého učiliště, které je nejblíže k radnici. Jeho rekonstrukce bude poslední etapou celkové proměny LaRitmy.

S přesunutím učeben do těchto prostor počítalo město od roku 2013, kdy se na budově vyměnila střecha, okna a zateplila se fasáda. V druhé části našlo své zázemí kulturní centrum, které má ke své činnosti k dispozici divadelní a hudební sál, kavárnu a skladové prostory.

zdroj: ČTK
Spustit audio