Uměleckoprůmyslová škola v Karlových Varech se možná bude muset stěhovat

22. prosinec 2017

Karlovarský kraj bude zřejmě hledat budovu, kam přestěhovat karlovarskou střední uměleckoprůmyslovou školu. I kdyby kraj přistoupil k opravě budovy, která je nyní v havarijním stavu, není jisté, zda ji pro potřeby školy bude ještě možno využít.

Hejtmanství nyní vybere projektanta a statika, který dokončí kompletní detailní průzkum budovy. Variantou je i to, že se postaví škola úplně nová.

„Z toho nám potom vyjde, jestli ta budova je opravitelná. Přesněji, za kolik a jak je opravitelná, jestli bude i nadále sloužit svému účelu. Takže bude úkol pravděpodobně pro mě, hledat možnost jiného umístění této školy. Ta škola je unikátní, kromě dalších vynikajících oborů jako poslední v České republice učí například zdobení porcelánu," uvedl krajský radní Jaroslav Bradáč.

Největší problém při opravě staticky narušeného domu bude zřejmě zesílení stropů. Na jejich stavu se podepsaly zejména nekvalitní materiály. Posudky, které má kraj k dispozici už nyní, upozorňují, že jejich oprava bude komplikovaná. Prostory navíc sloužily škole jako laboratoře a dílny, které oproti běžným třídám zatěžují konstrukce budovy ještě o něco více.

Čtěte také

Náklady na případnou opravu zatím kraj odhaduje asi na 350 milionů korun. Kraj dosud také čeká na vyjádření ministerstva kultury. Požadoval sejmout z budovy památkovou ochranu, aby v případě velmi špatného stavu mohl přistoupit i k demolici.

Budova z roku 1920 je od května uzavřena. Po posouzení statikem ji kromě studentů museli prakticky ze dne na den opustit i letití nájemníci osmi bytů. Výuka v současnosti pokračuje v novější budově v areálu školy.

zdroj: ČTK
Spustit audio