Učni v Horním Slavkově vyrobili další zajímavou učební pomůcku

20. únor 2014

Po úspěchu učební pomůcky Planety sluneční soustavy se hornoslavkovští učni rozhodli pokračovat ve výrobě dalších, které rozšíří a zatraktivní výuku na školách. Vymysleli hrací desku pro logickou a strategickou hru piškvorky.

Žáci školy museli v rámci teoretické výuky vypočítat rozměry plechové desky, počet a rozměry jednotlivých hracích polí a vymyslet způsob uchycení na stěnu třídy.

„V rámci výroby rozměřili plechové desky o velikosti 2x1 metr na 3 stejné části. Plech následně rozstříhali na tabulových nůžkách a naohýbali okraje. Vyzkoušeli si svařování rohů a zabrušování. Asi nejednodušší věcí bylo vyvrtání děr pro uchycení,“ vysvětlil ředitel učiliště Petr Čavojský.

Po natření plochy základní barvou následovala nejdůležitější část - vytvoření hracích polí. Tato část byla velmi náročná z důvodu stále se opakujících úkonů. „Pro naše žáky bylo určitě nejtěžší rozměřit a nalepit dělící pásky nutné pro vytvoření hracích polí. To, co by například studenti gymnázií zvládli během 4 hodin, u nás trvalo jeden měsíc,“ upřesnil Čavojský.

V současné době jsou vyrobeny 4 kusy hracích desek a z toho už tři jsou předány na školy. Žáci základních škol tak mají možnost aktivně trávit přestávky.

Učni i mistři odborného výcviku ocenili, že jejich práce má smysl a neskončí vyhozena někde ve sběrném dvoře a navíc dělá reklamu na jiných školách. „Podařilo se nám naplnit motto Jana Amose Komenského - Škola hrou,“ uzavřel Čavojský.

autor: Radim Jehlík
Spustit audio