Ucháč čepcovitý nalezený na Plzeňsku je třikrát větší, než je obvyklé

17. listopad 2019

Obrovskou houbu získal od houbaře Mykologický klub Plzeň. Ucháč čepcovitý mívá klobouk široký zpravidla do 10 centimetrů, tento je mnohem větší.

„Vymyká se naprosto údajům v literatuře. Má tak trojnásobný objem celé plodnice a hlavně klobouku, než bývá zvykem. Sám jsem na to zíral,“ nepřestává se divit předseda klubu Zdeněk Hájek. Podle něj je ucháč čepcovitý typickou podzimní houbou, která roste většinou jednotlivě pod smrky na zbytcích dřeva.

„Někdo by ho mohl zaměnit s ucháčem obecným nebo obrovským, ale to jsou druhy, které rostou brzy na jaře,“ konstatuje mykolog a doplňuje, že dřív byla tato houba vedena jako jedlá, ale v posledních letech se ke konzumaci nedoporučuje. Může totiž, podobně jako ucháč obecný, obsahovat toxický gyromitrin.

Vlhké listopadové počasí růstu hub přeje, můžeme nacházet řadu zajímavých podzimních druhů hub a začínají se objevovat i některé druhy zimní. „Například strmělky mlženky, čirůvky fialové, to jsou dva podzimní druhy, které můžeme s úspěchem kombinovat jak k přímé konzumaci, tak při konzervaci. Už rostou i hlívy ústřičné, známé svými léčivými účinky. Narazit můžeme také na bedly, šupinovky kostrbaté nebo václavky. Soused přivezl dokonce košík mladých suchohřibů hnědých,“ vyjmenovává Zdeněk Hájek.

Také v listopadu Mykologický klub Plzeň nabízí konzultace v mykologické poradně. Celé neočištěné houby k určení můžete přinášet každé pondělí od 16 do 18 hodin do vstupní haly budovy Fakulty pedagogické ZČU na Klatovské tř. 51.

autor: Soňa Vaicenbacherová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio