U Svatavy na Sokolovsku těžké stroje modelují novou krajinu. Rekultivační práce nepřerušilo ani zimní počasí

19. leden 2022 11:35

Společnost Sokolovská uhelná vloni ukončila těžbu uhlí na břehu jezera Medard a pozemky v blízkosti obce Svatava postupně upravují těžké stroje. Rekultivační práce musí odstranit nevyužité důlní mechanismy krajině vrátit přírodní vzhled. 

Jezero Medard na Sokolovsku vzniklo před nedávnem zatopením povrchových hnědouhelných dolů.  Břehy jezera mají z velké části základní rekultivaci za sebou a v současné době je tvoří louky, zalesněné stráně a zpevněné svahy.

V blízkosti obce Svatava ale práce pokračují i v zimním období. Těžké stroje upravují rozbahněný terén v místech, kde těžba uhlí skončila vloni uprostřed léta. „Právě teď upravujeme lokalitu v místech bývalého uhelného pilíře Svatava, v blízkosti obce Svatava a silnice vedoucí do Habartova,“ popsal areál současných rekultivací člen představenstva těžařské firmy Sokolovská uhelná Pavel Francisko.

„V této lokalitě jsme těžbu ukončili teprve vloni. Poslední vlak odtud odjel 18. června. Natěžili jsme zde přibližně 2,9 milionů tun uhlí a teď přišel čas abychom tento prostor zrekultivovali. Abychom ho předali v pořádku dalším generacím,“ dodal.

Území o obce Svata teď čekají velké terénní úpravy, na které bude navazovat modelování krajiny a následná výsadba stromů a travin. Rekultivace je rozdělená do tří základních etap a skončit by měla kolem roku 2029.

Už teď na jaře chce mít ale Sokolovská uhelná k dispozici studii využitelnosti celého území kolem jezera Medard. Jeho velká část je v současné době přístupná a mezi pěšími a cykloturisty velice oblíbená. Do míst aktivní rekultivace ale lidé nesmí. Stále jde o území důlního díla, které je nebezpečné.

autor: Zdeněk Trnka
Spustit audio