U sokolovského hřbitova přibydou desky se jmény padlých zajatců

23. květen 2018 09:05

U památníku padlých válečných hrdinů nedaleko sokolovského hřbitova přibydou pamětní desky. Připomenou jména Rusů, kteří zemřeli za druhé světové války v sokolovském lazaretu pro zajatce z bývalého Sovětského svazu. Umístění pamětních desek schválilo město na žádost ruského velvyslanectví.

„V Sokolově za druhé světové války v lazaretu, který sídlil na dnešním sídlišti Vítězná, zemřelo přibližně 2 500 občanů současné Ruské federace. Teprve před třemi lety se podařilo zmapovat jména těch lidí, kteří v Sokolově zahynuli. Chceme tak projevit úctu těmto padlým lidem, kteří v lazaretu velice trpěli," řekla místostarostka Renata Oulehlová.

Lazaret pro zajatce byl v areálu bývalých kasáren zřízen v roce 1941. Podmínky tam byly velmi špatné a zdravotní péče minimální, mnoho lidí proto v lazaretu zemřelo. Mrtví byli pohřbíváni do masových hrobů nedaleko městského hřbitova, kde dnes stojí památník.

„Máme informaci o tom, že po zmapování jmen padlých některé rodiny do Sokolova jezdí, aby uctily jejich památku," doplnila místostarostka.

Desky se jmény všech padlých by měly být citlivě zasazeny do míst v blízkosti hrobů. Instalace desek by měla být dokončena ještě letos.

zdroj: ČTK
Spustit audio