U přehrady Březová začala oprava poškozeného skalního masivu

13. březen 2020 12:00

Část svahu se sesunula před třemi týdny přímo na silnici první třídy z Karlových Varů do Plzně. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) plánuje kontrolu dalších, zatím nepoškozených částí masivu nad komunikací.

Víc než 10 kubíků skalního masivu odklidila odborná firma. Část svahu se zřítila před třemi týdny a ovlivnila dopravu na hlavním tahu mezi západočeskými krajskými městy. Práce na jeho zajištění potrvají do konce tohoto týdne.

„Zřícení části skalního svahu částečně zachytily sítě, které jsou zde nainstalované, a částečně svodidla. Nicméně kousek se protrhnul a zavalil jeden pruh silnice,“ vysvětlil Jiří Sochor z dodavatelské firmy.

„Pracovníci nyní odstraňují zbytky horniny, která tam zůstala po tom havarijním zřícení. Až toto dotěžíme, tak zbytek provizorně zalanuje a bude se připravovat rozpočet na dodělání celého svahu a kompletní zajištění,“ doplnil Sochor.

Co způsobilo sesuv?

„Problém je především v tom, že tato hornina navětrává a menší celky padají. Samozřejmě je to ovlivněnou i stavbou té silnice. Když jí budovali, tak jí zřejmě odstřelovali. Tudíž je ta skála mírně narušená, zvětrává a vegetace to rozrušuje dál a pak může nastat tato situace,“ dodal Jiří Sochor.

Ředitelství silnic a dálnic plánuje zkontrolovat celý skalní masiv podél silnice u přehrady Březová. „Kontrola by měla odhalit další riziková místa, kde by eventuálně mohlo něco podobného hrozit. Na základě toho pak budeme zpracovávat projektovou dokumentaci na další návrh těchto opatření, která bychom v nejbližší době začali realizovat,“ uzavřel ředitel karlovarské pobočky ŘSD Lukáš Hnízdil.

Za provizorní zajištění svahu zaplatí ŘSD přibližně 300 tisíc korun.

autoři: Ivana Sedláčková , Radim Jehlík | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio