U přehrady Březová probíhá důkladný průzkum skalnatého svahu. Je reakcí na nedávný sesuv kamení

21. únor 2020 13:35

Hromady kamení a zeminy, dočasně neprůjezdná silnice. Přesně takový byl výsledek víkendového sesuvu svahu nad přehradou Březová u Karlových Varů. Kvůli havárii teď pracovníci Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) začínají prověřovat více než jeden kilometrů dlouhý úsek frekventované silnice. 

Ředitelství silnic a dálnici začínají s důkladným průzkumem skalnatého svahu nad přehradou Březová u Karlových Varů. Je to reakce na víkendový sesuv kamení a hlíny, který dočasně uzavřel část frekventovaného silničního tahu. 

Pohled na březovskou přehradu a přilehlou silnici I/20

„Ta silnice probíhá v území, které je geologicky velmi složité, a je na vysokém srázu nad přehradou a zase nad silnicí je vysoký skalní útvar, kde je poměrně rostlá vegetace,“ popsal místo nehody oblastní ředitel Ředitelství silnic a dálnic Lukáš Hnízdil. Úzkou silnici zde tedy lemuje z jedné strany vysoká skála a z druhé strany opěrná zeď končící u hladiny přehrady Březová. Jedná se navíc o hlavní tah z Karlových Varů na Plzeň.

„Bezprostředně po havárii jsme odklidili to kamení ze silnice a provizorně to zajistili. Definitivní zajištění bude provedeno ihned po odborném posudku, na který čekáme,“ vysvětlil Hnízdil. Podle jeho slov se nedávný sesuv odehrál v místech svahu, který byl zajištěný před více než 10 lety ochrannými kotvami a sítěmi. Právě proto je teď nutné zjistit hlavní příčiny nehody. „Zhruba v horizontu dvou až tří týdnů bychom měli mít passport celého toho úseku podél silnice I/20, kde se stala tato havárie,“ dodal oblastní ředitel ŘSD.

Místem sesuvu teď motoristé bezpečně projedou. Úsek je ale zúžený a dopravní značky nabádají ke snížení rychlosti. Velká část projíždějících motoristů ale příkaz ignoruje.

autoři: Zdeněk Trnka , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio