U Jadranu se třásla zem

2. září 2007
Vysílání v Chorvatsku 2009

Na jadranském pobřeží se otřásala země. Deset minut po půlnoci přístroje zaznamenaly otřesy o síle tří stupňů Richterovy škály, a to v oblasti mezi Starigradem a Paklenicí. Mírné otřesy byly znát také v Zadaru.

Chorvatsko ve smutku

Chorvaté se připravují na státní smutek. Zítra se v Šibeniku uskuteční tryzna za hasiče, kteří zemřeli při zásahu v národním parku Kornaty.

Požár, který založil neopatrný strážce parku stál život sedm lidí, dalších šest hasičů je nyní v nemocnicích a vzhledem k rozsáhlým popáleninám lékaři nevědí, zda se je vůbec podaří zachránit.

NATO k Jadranu

Severoatlantická aliance se chystá na velké cvičení v Jadranu. Uskuteční se v polovině měsíce ve Splitu a u největších dalmátských ostrovů. Do Chorvatska přijede několik tisíc vojáků, což je trnem v oku místním protiválečným a ekologickým sdružením.

Vysoké ztráty kvůli suchu

Zemědělci v Dubrovnicko-neretvanském kraji spočítali, jaké škody jim napáchalo letošní sucho. Ztráty na vinné révě, olivách, ale třeba i na obyčejném ovoci a zelenině odhadují na 205 milionů kun. Největší škody sucho napáchalo na poloostrově Pelješac a v údolí řeky Neretvy. Zemědělci věří, že jim pomůže chorvatská vláda.

Kurzy a ceny:

Za jedno euro dostanete sedm kun a 26 lip, za 100 korun 25,77 kuny. Litr naturalu 95 přijde na necelých osm kun. Nafta stojí sedm kun a 42 lip, LPG se prodává za 3,35 kuny.

Doprava:

Na chorvatských silnicích panuje čilý provoz. K večeru se ještě zesílí hlavně na istrijském ypsilonu a v letoviscích. Už teď počítejte s komplikacemi na dálnici Split - Záhřeb. Od Maslenického mostu až k tunelu Svety Rok vane silný nárazový vítr a doprava je tam regulována.

Stejná situace je i na dálnici z Rijeky, od křižovatky Kikovica k tunelu Tuhobič. Na poslední chorvatské mýtnici před hraničním přechodem Macelj je dvoukilometrová kolona. Na samotných hranicích pak počítejte až s hodinovým zdržením.

Počasí:

U Jadranu bude slunečno, k večeru mohou přijít přeháňky a bouřky. Ranní teploty 16 až 21, odpolední vystoupí na 24 až 30 stupňů. Vát bude západní až severozápadní vítr.

Pro jachtaře platí varování do Velebitského kanálu, povane tam severozápadní vítr 35 až 45 uzlů. Na otevřené části středního a jižního Jadranu pak severní nebo severovýchodní vítr do 40 uzlů. Moře bude mezi dvojkou a trojkou, na středním Jadranu čtyřka. Viditelnost do 20 kilometrů.

autor: duv
Spustit audio

Více z pořadu