U Jadranu opět hoří

29. srpen 2007
Vysílání v Chorvatsku 2009

Turisty na Hvaru vyplašil požár. Hořet začalo před polednem na jižní straně ostrova mezi obcemi Ivan Dolac a Sveta Nedelja, oheň teď směřuje k Jelse a Starému Gradu. Na místě jsou hasiči, kterým pomáhají dva Canadairy a helikoptéra. Navíc na Hvar směřují posily z pobřeží.

Kvůli ohni už musel být evakuován kemp Jagodna, turisté jsou podle dostupných informací v pořádku. Záchranné práce komplikuje nepřístupný terén. Jeden z hasičů už při zásahu zemřel.

Jste-li v ohrožené oblasti, prosím poslouchejte místní úřady, případně kontaktujte delegáta své cestovní kanceláře.

Oheň se vrátil také do Dubrovníku. Hasiči mají plné ruce práce na severním předměstí. Podle potřeby je uzavírána jadranská magistrála u mostu doktora Tudjmana. Přestože hoří v oblasti, která je od války zaminovaná, rozšíření ohně prý nehrozí.

S požárem se potýkají také splitští hasiči. Hoří nad městem, nedaleko Klisu. Kvůli hašení jsou problémy na takzvané staré cestě. Veškerá doprava je svedena na dálniční přivaděč.

U moře se hodně věří

V Chorvatsku je nejméně ateistů na světě. Země u Jadranu se zařadila po bok Kuby, Dominikánské republiky a Kirgistánu. Vyplývá to z šetření amerických sociologů. Nevěřících je tady jen něco málo přes 300.000. Připomeňme, že v Chorvatsku žije na pět milionů lidí. Naopak nejvíc nevěřících je ve Švédsku, ve Vietnamu a v České republice.

Chorvaté se těší na fotbal

Dnes je velký den pro chorvatský fotbal. V Záhřebu bude hrát Dynamo s Werderem Brémy. Je to druhý zápas předkola Ligy mistrů. V prvním utkání Chorvaté prohráli o gól. Až tedy večer uvidíte místní doslova přilepené k televizním obrazovkám, víte co se děje.

Kurzy a ceny:

Za jedno euro dostanete sedm kun a 28 lip a za 100 korun 26,18 kuny. Litr naturalu 95 přijde na necelých osm kun. Nafta stojí teď sedm kun a 42 lip, LPG se prodává za 3,35 kuny.

Doprava:

Kvůli ohni je omezen provoz na jadranské magistrále před Dubrovníkem, u mostu doktora Tudjmana. Uzavřena je i stará cesta na Klis. Ze Splitu se proto k dálnici dostanete jenom po přivaděči. Jinak je u moře středně silný provoz, k večeru se mohou tvořit kolony v letoviscích a na istrijském ypsilonu. Hranicemi do Slovinska projedete bez čekání, před přechodem Macejl stojí kolona kamionů.

Počasí:

Na severním Jadranu bude proměnlivá oblačnost, místy s přeháňkami nebo bouřkami. V Dalmácii slunečno. Ranní teploty 22 až 27, odpolední vystoupí na 29 až 34 stupňů. Vát bude slabý proměnlivý vítr.

Jachtaře varujeme před silným jižním až jihovýchodním větrem. U Istrie může mít 30 až 38 uzlů. Jinak povane proměnlivý vítr do 18 uzlů. Moře bude mezi dvojkou a trojkou, místy čtyřka. Viditelnost do 20 kilometrů.

autor: duv
Spustit audio

Více z pořadu