U bývalé Siardovy kaple u Mnichova vyvěrá pramen, kterému byla připisována zázračná léčivá síla

1. duben 2019
Česko – země neznámá

Malebná obec Mnichov leží deset kilometrů od Mariánských Lázní v Karlovarském kraji. Kdysi to bývalo rušné městečko. Na příkaz Karla IV. přes něj povinně jezdívali kupci z Chebu do Prahy. Mnichov býval také vyhlášeným poutním místem. Početná procesí mířila k věhlasné Siardově kapli, která stávala v údolí Mnichovského potoka.

Tu nechal ve 12. století postavit saský rytíř jménem Siardus. Podle pověsti zabloudil ve zdejších lesích během lovu. Když už ztrácel naději, začal se modlit a slíbil, že když bude zachráněn, vykoná zbožný skutek. Nedlouho poté jej skutečně našel zbytek jeho družiny.

Siardus dostál svému slibu a nechal v místech, kde byl zachráněn, vystavět kapli. Často se sem prý vracel a činil zde pokání. Podle pověsti je tam dokonce pochovaný. Pod mohutnou borovicí ve stráni, devadesát kroků nad kaplí. Jeho ostatky se údajně nacházejí v dřevěné rakvi, ta je uložena v rakvi cínové a ta v rakvi zlaté.

Svatostánek byl zrušen z nařízení císaře Josefa II. v roce 1782. V roce 1788 koupili kapli obyvatelé Mnichova za 25 zlatých. Budovu strhli a kameny z ní použili na stavbu budov v Mnichově. Mimo jiné z nich byla postavena zdejší škola či kostel v nedalekém Rájově. Z kaple tak do dnešních dnů zbyly jen rozvalené kamenné základy.

Nedaleko kaple vyvěrá ze země pramen, který měl mít podle zdejších lidí léčivé účinky. Místní jej nazývali "Svatá studna". Vodě z pramene byla připisována zázračná léčivá síla, jejíž moc prý byla obzvláště silná o půlnoci. Lidé tomu věřili natolik, že i místní hospodáři k ní o půlnoci hnali svůj dobytek, který ve vodě omývali.

V roce 2007 bylo okolí pramene upraveno a dnes je součástí kruhové naučné stezky, která začíná a končí v Mnichově u kostela sv. Petra a Pavla.

Spustit audio