Tržní kolonádu v Karlových Varech čeká po 20 letech oprava

30. květen 2012

Tržní kolonádě v Karlových Varech škodí voda. Proto ji po 20 letech od poslední rekonstrukce čeká další oprava. Letos přijdou sanační práce zhruba na 400 tisíc korun, polovina peněz půjde z fondu na regeneraci městských památkových zón. Vlhkost narušila hlavně některé ozdobné prvky a bude třeba je vyměnit nebo opravit. Odborníci nyní připravují postup, jakou metodu zvolit.

Narozdíl od kamenných kolonád dřevěná konstrukce historického objektu z roku 1883 mokro hůře snáší. Izolace bránící zatékání vody jsou od posledních oprav z roku 1992 narušené a neplní svou funkci. Ke kolonádě navíc přiléhají další stavby, mezi nimiž se k její konstrukci také dostává voda. A ta stéká i ze skalního masivu přímo nad kolonádou. Studie rekonstrukce bude hotová zhruba do léta a teprve potom se město pustí do oprav.

Tržní kolonáda postavená ve švýcarském stylu, měla podle plánu zastřešovat prameny Tržní a Karla IV. jen pár let. Když už však stála více než jedno století, přistoupilo město k jejímu zachování a kompletní rekonstrukci. Podobně jako celá řada dalších karlovarských staveb, pochází i Tržní kolonáda z dílny vídeňských architektů Fellnera a Helmera. Zajímavostí je reliéf zobrazující pověst o objevení Karlových Varů nad pramenní vázou pramene Karla IV.

Lázeňská metropole je známá jako město kolonád. V blízkosti Tržní se nacházejí i ostatní - Mlýnská, Zámecká, Vřídelní a Sadová.

autor: Radim Jehlík
Spustit audio