Trolejbusy v Mariánských Lázních pravděpodobně zůstanou. Radnice chystá diskusi s veřejností

12. květen 2015

Téměř 50 let patří mezi symboly Mariánských Lázní trolejbusová doprava. Zatímco bývalé vedení radnice uvažovalo o jejím útlumu, současné vedení města je jiného názoru - ekologická doprava má prý v lázních zůstat.

Jakým směrem se městský dopravní podnik bude ubírat, o tom teď diskutují odborníci. A nejen oni.

Vedení Mariánských Lázní se zabývá budoucností trolejbusových linek na území města. Řešit musí hlavně finanční zajištění drahého provozu. Roční ztráty MHD dotuje každoročně 11 miliony. A údržba trakčního vedení se nevyplácí. I s ohledem na klesající počty cestujících.

Pro Mariánské Lázně jsou ale právě trolejbusy stále důležitou ikonou. „Trolejbusy jsou taková symbolika. Je to poměrně malé město s trolejbusovou dopravou. Je s nimi spjaté. Hlavně proto, že ve své době to byla jedna z mála možností, jak tu mít ekologickou dopravu,“ myslí si místostarosta Petr Třešňák.

Některá z ekologických variant městské dopravy v Mariánských Lázních pravděpodobně zůstane. V současné době jezdí v ulicích města zejména hybridní trolejbusy, doplněné spalovacím motorem.

V budoucnu by je mohly nahradit trolejbusy s akumulátory, aby nemusely používat nákladné trakční vedení. To navíc vadí památkářům a vlastníkům nemovitostí, na kterých je vedení ukotveno.

Radnice teď připravuje veřejnou diskusi o koncepci městské dopravy a možnostech zachování trolejbusových linek na území města. Setkání s občany se uskuteční 28. května od 17 hodin v lázeňském domě Chopin.

autor: zdt
Spustit audio