Tři hlavní kolonády v Karlových Varech obklopuje lešení. Sadovou čeká historický okamžik

23. červen 2020 08:30

Stavební ruch, kameníci, zedníci a restaurátoři. Takový obrázek v současné době nabízejí hned tři karlovarské kolonády. Do jejich obnovy radnice investuje desítky milionů korun. Velká část stavebních prací se odehraje v letošním a příštím roce. Odborné týmy dělníků pozorně sledují představitelé města i jeho návštěvníci.

Turistů a lázeňských hostů letos do Karlových Varů zatím kvůli koronaviru přijelo málo. O to více se v centru potkáte spíše s řemeslníky. Město se rozhodlo opravit Vřídelní, Mlýnskou i Sadovou kolonádu. Největší stavební ruch v současné době panuje na kamenné Mlýnské kolonádě.

„Dělají se kamenické a restaurátorské práce, renovace teras zprůchodňují se odvětrávací a odvodňovací kanály, opravují se omítky, řeší se funkčnost podzemních i ostatních nosných prvků celé stavby,“ popsal probíhající rekonstrukci kamenné kolonády stavbyvedoucí René Cizler. Práce budou stát více než 80 milionů korun.

Po dokončení v příštím roce by mělo dílo Josefa Zítka nabídnout také novinky. „Na té terase je pavilonek. Představa je, že bychom tam udělali nějaké občerstvení,“ prozradil náměstek primátorky Petr Bursík (ODS), který má na starosti i rekonstrukci Vřídelní kolonády.

Vřídelní kolonáda má za sebou úvodní část oprav

Ještě v létě se dělníci u Vřídelní kolonády pustí do výměny podlahy a úprav skleněného výdechu Vřídla na střeše objektu. „Tam to preventivně podlepíme bezpečnostní fólií a necháme to být. Kdyby se to mělo dělat celé znova, tak to bude stát kolem 6 až 7 milionů korun,“ uvedl Bursík. Práce by měly začít v první polovině července a potrvají přibližně do listopadu.

Do zajištění havarijního stavu město investuje víc než 40 milionů korun. Přičemž zhruba 27 milionů je vyčleněných na stavební úpravy, zbytek na obnovu krenotechnologie.

Sadovou kolonádu letos čeká historický okamžik

Pod střechu litinové kolonády se přestěhuje pramen z blízkého vojenského ústavu. Bez problémů to zatím ale prý není. „V projektové dokumentaci bylo něco namalováno, ale skutečnost ukazuje něco jiného. Teď se čeká na přesunutí a napojení pramenů,“ vysvětlil Bursík.

Podle něj ale opravy všech tří kolonád pokračují podle plánu. Sadová se veřejnosti otevře letos, Mlýnská a Vřídelní příští rok.

autoři: Zdeněk Trnka , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio