Třešňové bochníčky. Inspirace z Rakouska
Bublanina je asi nejznámější moučník, který z třešní připravujeme. Z Rakouska pak pochází Třešňové bochníčky, které možná neznáte, ale určitě vyzkoušíte.
- 500 g polohrubé mouky
- 70 g moučkového cukru
- 30 g droždí
- cca 200 ml mléka
- 70 g másla
- 2 žloutky
- sůl
- Na náplň: 500 g třešní (možno použít i kompotované)
- Na potření a posypání: oslazené mléko, krystalový nebo rozdrcený kostkový cukr, mandle
Z droždí, lžičky cukru, 2 lžic mouky a trochy vlažného mléka připravíme kvásek a na teplém místě necháme vykynout. Do mísy prosejeme mouku, přidáme zbylý cukr, rozpuštěné máslo, vykynutý kvásek a vlažným mlékem, do kterého jsme rozkvedlali žloutky, zaděláme těsto. Hodně jej propracujeme, povrch poprášíme moukou a na teplém místě necháme vykynout.
Když těsto zdvojnásobí objem, přendáme jej na vál, utvoříme z něho váleček silný jako ruka a ten nakrájíme na kousky 2 cm široké. Z každého vytvoříme placičky, které poklademe omytými a osušenými třešněmi. Těsto zabalíme tak, jako když děláme ovocné knedlíky.
Bochánky klademe na plech vyložený pečícím papírem. Trochu je zploštíme a necháme ještě kynout. Když opět zdvojnásobí svůj objem, potřeme je oslazeným mlékem a posypeme cukrem a nakrájenými mandlemi.
Pečeme ve středně vyhřáté troubě při cca 150°C 30 -35 minut. Podotýkám, že čas pečení a stupně, při kterých budeme péct, záleží na typu používané trouby.
Miroslava Kuntzmannová
Původním povoláním zdravotní laborantka, ale vaření ji baví už od dětství. Od roku 1994 vydává populární kuchařské knihy i videa. Spolupracovala s Jiřinou Bohdalovou a jako první u nás napsala i kuchařku ze seriálového prostředí Recepty z Ulice.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka


Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka