Třešňové bochníčky. Inspirace z Rakouska

Bublanina je asi nejznámější moučník, který z třešní připravujeme. Z Rakouska pak pochází Třešňové bochníčky, které možná neznáte, ale určitě vyzkoušíte.

Ingredience
  • 500 g polohrubé mouky
  • 70 g moučkového cukru
  • 30 g droždí
  • cca 200 ml mléka
  • 70 g másla
  • 2 žloutky
  • sůl
  • Na náplň: 500 g třešní (možno použít i kompotované)
  • Na potření a posypání: oslazené mléko, krystalový nebo rozdrcený kostkový cukr, mandle

Z droždí, lžičky cukru, 2 lžic mouky a trochy vlažného mléka připravíme kvásek a na teplém místě necháme vykynout. Do mísy prosejeme mouku, přidáme zbylý cukr, rozpuštěné máslo, vykynutý kvásek a vlažným mlékem, do kterého jsme rozkvedlali žloutky, zaděláme těsto. Hodně jej propracujeme, povrch poprášíme moukou a na teplém místě necháme vykynout.

Když těsto zdvojnásobí objem, přendáme jej na vál, utvoříme z něho váleček silný jako ruka a ten nakrájíme na kousky 2 cm široké. Z každého vytvoříme placičky, které poklademe omytými a osušenými třešněmi. Těsto zabalíme tak, jako když děláme ovocné knedlíky.

Třešňové bochníčky

Bochánky klademe na plech vyložený pečícím papírem. Trochu je zploštíme a necháme ještě kynout. Když opět zdvojnásobí svůj objem, potřeme je oslazeným mlékem a posypeme cukrem a nakrájenými mandlemi.

Pečeme ve středně vyhřáté troubě při cca 150°C 30 -35 minut. Podotýkám, že čas pečení a stupně, při kterých budeme péct, záleží na typu používané trouby.

Mirka Kuntzmannová

Miroslava Kuntzmannová

Původním povoláním zdravotní laborantka, ale vaření ji baví už od dětství. Od roku 1994 vydává populární kuchařské knihy i videa. Spolupracovala s Jiřinou Bohdalovou a jako první u nás napsala i kuchařku ze seriálového prostředí Recepty z Ulice.

autor: iko