Tradici svátku Tří králů si připomenou také lidé v Hřebenech na Sokolovsku

Na hradu Hartenberg bude v sobotu svatá mše. A to v obnovené hradní kapli. Kromě ní se návštěvníci můžou těšit i na malé občerstvení.

Slavnost začne na návsi u školy, odkud vyjde průvod se Třemi králi. Sejde se do hradní kaple, zapálí se svíčky a začne mše svatá. Vrchol celé akce se odehraje pak na hradě Hartenberg. Na závěr mše lidé vysloví různá přání před oltářem. Podle tradice poslední hraběnky se budou rozdávat domácí koláčky, medovina nebo svařené víno.

Návštěvnost se rok od roku zvyšuje, zájem lidí o mši stoupá

„Je to pro ty, kteří mají rádi klid, pohodu i pozitivní přístup k tradicím. Celé to vzniklo díky tradici, která zde bývala za poslední hraběnky Františky Kopalové. Konávaly se tady dříve Tříkrálové procesy. Tříkrálové protože kaple hradu je zasvěcená právě Třem králům,“ řekla organizátorka akce Martina Vavřínová.

„V roce 2010 jsme s tím začali. Na prvním ročníku se nás sešlo zhruba patnáct, v podstatě to byli jen přátelé. Postupně jsme to opakovali a lidí přibývalo. S obnovou kaple v roce 2016 se počet návštěvníků dost navýšil. Stejně tak asi zvědavostí a konáním té mše. Vloni tady bylo asi 70 až 80 lidí,“ dodala Vavřínová.

autoři: Andrea Strohmaierová , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio