Tradice se vrací. Obnovujeme oblíbenou Rozhlasovou 25

21. srpen 2021 09:55

Milovníci turistických pochodů budou jistě potěšeni zprávou, že se po mnohaleté pauze vrací do kalendáře tradiční turistický pochod Rozhlasová 25. Na dvě různé trasy se můžete vydat v sobotu 4. září.

V roce 1977 se konala Rozhlasová 25 poprvé, v roce 1993 naposledy. Po několika letech je pochod připraven znovu a jedná se o jeho 15. ročník.

Rozhlasová 25

Start i cíl bude před budovou Českého rozhlasu Plzeň na náměstí Míru v Plzni. Registrace účastníků proběhne na místě od 8 do 10 hodin. Na výběr bude dlouhá(25 km) a krátká trasa(12,5). Každý účastník na startu obdrží mapku s popisem trasy a také účastnický list. U Škodalandu v Plzni najdete kontrolní stanoviště. Tady každý účastník dostane razítko, které obdrží i v cíli u budovy ČRo Plzeň. Pochod by měli všichni dokončit do 18 hodin, v cíli se nakonec budou opékat buřty. 

Trasa 25 km

Start před hlavním vchodem ČRo Plzeň, Nám. Míru 10, poté ulicí Politických vězňů k Borskému parku. Zde se napojíte na žlutou turistickou značku kolem přehrady České údolí až k rozcestí „Nad Valchou“. Pokračujete po zelené značce do Nové Vsi, následně po silnici do obce Lhota, kde po lávce Járy Cimrmana překročíte řeku Radbuzu. Po pravém břehu řeky dojdete na kraj obce Litice. Novou cyklostezkou kolem fotbalové hřiště přijdete k lávce přes přehradu. Pokračujte po naučné stezce NS Údolím Radbuzy k parku Škodaland - kontrolnímu stanovišti. Odtud se vydáte přes hráz přehrady, odbočíme vpravo do Českého údolí. U softbalového hřiště se napojíte opět na NS Údolím Radbuzy, po které pokračujete ke křižovatce u Tyršova mostu. Směrem na Bory, ulicí E. Beneše, hned za železničním mostem odbočíte vlevo a projdete Borským parkem k areálu Slávie VŠ. Odtud Raisovou a Čechovou ulicí zpět k budově ČRo Plzeň.

Trasa 12,5 km

Start před hlavním vchodem ČRo Plzeň, Nám. Míru 10, poté ulicí Politických vězňů k Borskému parku. Zde se napojíte na žlutou turistickou značku kolem přehrady České údolí až k rozcestí za viaduktem nad přehradou, odbočíte doleva po lesní cestě až na Valchu. Na kruhovém objezdu se vydáte po silnici směr Litice. Zhruba v polovině cesty na Litice půjdete vlevo na lávku přes přehradu. Pokračujete po naučné stezce NS Údolím Radbuzy k parku Škodaland - kontrolnímu stanovišti. Odtud se vydáte přes hráz přehrady, odbočíme vpravo do Českého údolí. U softbalového hřiště se napojíte opět na NS Údolím Radbuzy, po které pokračujete ke křižovatce u Tyršova mostu. Směrem na Bory, ulicí E. Beneše, hned za železničním mostem odbočíte vlevo a projdete Borským parkem k areálu Slávie VŠ. Odtud Raisovou a Čechovou ulicí zpět k budově ČRo Plzeň.

Případně dotazy zasílejte na emailovou adresu rozhlasova25@pl.rozhlas.cz.

autor: iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio