Tomáš Bím zaparkoval v Becherově vile svůj závodní Munro Special Indian

18. květen 2021 11:55

V karlovarské Becherově vile se jedna z výstavních místností stala pomyslnou garáží pro závodní speciál. Jmenuje se Munro Special Indian, je z roku 1920.

Vzhledem k tomu, že je Becherova vila galerií, nejde o opravdový motocykl, ale o jeden z obrazů na výstavě prací Tomáše Bíma Ohlédnutí II. Jde o akryl na plátně z roku 2011, na kterém je motocykl obklopený červenou kapotáží ve tvaru zaobleného doutníku.

„Tomáš Bím se podobně jako Kamil Lhoták orientuje na výdobytky lidské civilizace. Evidentně ho okouzluje i pojízdná technika, ale přistupuje k ní jinak. Nejedná se o úplný realismus v pravé slova smyslu, našel si zjednodušující polohu, takovou osobitou stylizaci,“ komentoval obraz ředitel Galerie umění Karlovy Vary Jan Samec.

Hlavní část výstavy k umělcovým nadcházejícím pětasedmdesátinám nabízí pohled na Bímovy poetické krajiny. „Své krajiny či specifická zátiší neobsazuje lidmi, ačkoli tam přítomnost člověka intenzivně cítíme. Dokonce máme pocit, že právě někam odešel. Je tam nedopitá lahev vína, odložená podprsenka. Tomáš Bím nechá diváka, aby si ten příběh domyslel,“ popsal ředitel Samec tvorbu pražského výtvarníka.

Ve svých pracích zobrazuje hlavně místa každodenního života, jako jsou například parky, dětská a sportovní hřiště, zákoutí městských ulic, bazénů i pláží. Jak poznamenal Jan Samec, základní poselství zobrazených motivů jsou vždy podána nevtíravým způsobem a často mají charakter zvláštního zastavení času, jež v nich přetrvává. Výstava v Becherově vile potrvá do 13. června.

Podívejte se na ukázku z výstavy.

autor: Josef Šorfa | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio