Tohle nevyšlo: Chtěl se obohatit, ale vysloužil si kriminál

30. květen 2023
Zločiny staré Plzně a okolí

17. června roku 1923 se obec Štěnovice na jižním Plzeňsku večer ukládala ke spánku po náročném dni stráveném na polích. Druhý den přišel, tak jako obvykle, štěnovický starosta Jakub Chocholatý do práce. Po chvíli ale zjistil velice nepříjemnou věc.

Obecní úřad se tehdy nacházel v budově s číslem popisným 97. „Starosta se dal do práce a krátce poté informoval, že někdo z obecní pokladny odcizil částku ve výši 35 384,58 Kč. Neotálel a zahájil pátrání. Poslal dokonce pro detektivy až do Plzně,“ uvedla autorka historicky zaměřených publikací a zastupitelka obce Dolní Lukavice Eva Horová.

S návštěvou detektivů je ale spojena jedna tragická událost: „Přijeli automobilem a u Útušic potkali výminkáře Tomáše Šestáka z Oseka u Přeštic, který řídil bryčku taženou koněm. Kůň se lekl auta a splašil se. Pan Šesták spadl pod vůz a kus cesty ho kůň vláčel za sebou. Vážnému zranění pan Šesták bohužel v nemocnici podlehl,“ popsala Horová.

Detektivové následně začali s prohlídkou místa činu, tedy obecního úřadu. „Ptali se i v obci, kontaktovali různé osoby, zda nejsou svědci, ale bohužel se nikdo nenašel,“ sdělila zastupitelka.

Kdo byl tedy pachatelem? Možná vás to překvapí.

autor: Kateřina Dobrovolná | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio