Tipy na víkend v Plzeňském kraji: vánoční koncerty, živý betlém nebo vzpomínka na Václava Havla

17. prosinec 2021

Tento víkend můžete hned dvakrát navštívit klášter v Kladrubech a slyšet dva zcela odlišné koncerty. Zoo Plzeň zve na tradiční živý betlém a v katedrále na náměstí zazní poslední adventní půlhodinka. 

Michal Hrůza v klášteře

Klášterní kostel Nanebevzetí Panny Marie v Kladrubech hostí vánoční koncert Michala Hrůzy. Michal má ke zpívání v kostele zvláštní osobní vztah. Jeho dědeček, po němž nejspíš zdědil lásku k hudbě, chodil do kostela zpívat. A tak jeho vánoční koncert v Kladrubech určitě nebude tuctový. Koná se v pátek 17. prosince od 18 hodin.

Vánoční koncert na nádvoří pivovaru

Pod vedením koncertního mistra Plzeňské filharmonie Michala Sedláčka nabídne Komorní orchestr Plzeňské filharmonie vánočně laděný program, ve kterém zazní například Braniborský koncert č. 3 G dur Johanna Sebastiana Bacha, Kánon Johana Pachelbela, Concerto grosso g moll op. 6 č. 8 „Vánoční“ Arcangela Corelliho, Suita Z časů Holbergových Edvarda Griega a také výběr českých vánočních koled. Vánoční koncert Komorního orchestru Plzeňské filharmonie je naplánován na pátek 17. prosince od 19 hodin na nádvoří Plzeňského Prazdroje.

Vánoce u Windischgrätzů

Adventní kostýmované prohlídky zámku v Tachově se konají v sobotu 18. prosince od 16, 17 a od 18 hodin. Při prohlídkách projdete všemi komnatami zámku a poznáte, jak se na vánoční svátky připravuje nejen knížecí rodina Windischgrätzů, ale i služebnictvo.

Sagitta v kapli sv. Barbory

V Muzeu církevního umění plzeňské diecéze proběhne vánoční koncert pěveckého souboru Sagitta. Koncert adventních a vánočních písní se uskuteční v sobotu 18. prosince od 17 hodin v kapli svaté Barbory.

Pavel Šmolík

Adventní půlhodinky

Na neděli 19. prosince je do katedrály sv. Bartoloměje v Plzni na náměstí Republiky připravena už poslední Adventní půlhodinka. O varhanní improvizace se tentokrát postará Pavel Šmolík. Začátek je jako vždy v 15 hodin.

Cavalla v klášteře Kladruby

Vánoční koncert souboru staré hudby Cavalla v klášterním kostele Nanebevzetí Panny Marie začíná v neděli 19. prosince od 15 hodin. Soubor má v repertoáru především renesanční a barokní skladby starých mistrů a hudbu staré Anglie. Hraje kromě různých zobcových fléten také na šalmaj, píšťaly s měchuřinou, loutnu, lyru, xylofon, klarinet a další.

Živý betlém v zoo

Adventní program na statku Lüftnerka v Zoologické a botanické zahradě města Plzně vyvrcholí tuto neděli 19. prosince v 15 hodin klasickým hraným živým betlémem. Organizátorům se téměř po deseti letech podařilo znovu přenést na nádvoří statku vánoční příběh o zrození Ježíška v podání legendárního staroplzeneckého souboru. Krásný čas vánoční popřeje i emeritní biskup plzeňský monsignor František Radkovský. Od nedělního odpoledne bude až do počátku ledna k vidění na Lüftnerce také dřevěný malovaný betlém.

autor: iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.