Tipy na víkend v Plzeňském kraji: Tříkrálové koncerty, vojáci před radnicí, otužilci na Radbuze

Tento víkend se nese ve znamení Tří králů. Koná se spoustu koncertů, ale i průvody, běh a také tříkrálové koupání otužilců. Podívejte se na naše tipy.

Výstava v Blovicích

Výstava s názvem Chléb náš vezdejší s podtitulem Historie potraviny těla i ducha je k vidění v Muzeu jižního Plzeňska v Blovicích. Seznamuje s procesem výroby chleba a představuje význam tohoto pokrmu pro lidské přežití i jako náboženského symbolu.

Tříkrálové koncerty

Přijďte v pátek 6. ledna přivítat Tři krále za doprovodu písní v podání souboru staré hudby Cavalla Kladruby a pěveckého sboru Cantus Stříbro. Sváteční atmosféru dotvoří živý Betlém, který připravili žáci ZUŠ Stříbro. Koncert se koná v Městském muzeu Stříbro a začátek je v 18 hodin.

Arciděkanství Nepomuk hostí v sobotu 7. ledna tříkrálový koncert pěveckého sboru Canto Nepomucenum. Začátek je v 17 hodin.

Na tříkrálový koncert zve také Západočeská galerie v Plzni. V neděli 8. ledna vystoupí v Masných krámech soubor středověké hudby Gutta. Koncert se koná od 10:30.

Žehnání praporu

Program začíná v neděli 8. ledna v 11 hodin ukázkou techniky a prezentací náboroveho střediska na parkovišti před plzeňskou radnicí. Od 12 hodin proběhne žehnání praporu roty aktivní zálohy Krajského vojenského velitelství Plzeň v katedrále sv. Bartoloměje, a to plzeňským biskupem Tomášem Holubem. Ve 13 hodin po nástupu jednotek dojde před katedrálou k udělení čestného názvu Pětatřicátníci. Ve 13:30 začne v obřadní síni radnice přednáška o historii Pětatřicátníků a ukázka dobové výstroje. Akci bude živě doprovázet hudba pětatřicátého pěšího pluku.

Tříkrálový pochod k Ježíšku

Tříkrálový pochod k Ježíšku má v letošním roce své kulatiny. Na pouť se tři králové vydají již podesáté a to v neděli 8. ledna ve 14 hodin od stromu na náměstí Republiky po vystoupení pěveckého sboru Bendíci z MŠ Zelenohorská, které doprovodí BAND Fr. Kubaně ml. Koledníci poputují městem ke kostelu U Ježíška, kde bude po jejich příchodu připraven živý betlém z Dobřan. Následovat bude v kostele poutní mše od 16 hodin s hudebním doprovodem pěveckého sboru Vox imperfecta. Po celou dobu mohou zájemci přispívat do kasičky Tříkrálové sbírky, jejíž část tradičně poputuje na pomoc matkám s dětmi v tísni. Každý si odnese nejen tradiční kalendářík nebo cukřík, ale také speciální dárek od Ježíška.

Tříkrálový běh

Spolek Náš Touškov zve na Tříkrálový běh u Rybníka a průvod králů městem. V neděli 8. ledna začíná ve 14 hodin setkání u rybníka nad hrnkem čaje či svařáku a následným během. Tři králové pak budou až do večera chodit městem

Tříkrálové koupání

Dobřanští mroži zvou na Tříkrálové koupání na plovárnu u řeky Radbuzy pod fotbalovým hřištěm. Otužilci se sejdou v neděli 8. ledna od 14 hodin.

Tříkrálový charitativní koncert v Tachově

V neděli 8. ledna začíná v 15 hodin v Muzeu Českého lesa v Tachově tříkrálový koncert žáků ZŠ Hornická v Tachově. Koncert navštíví Tři králové s kasičkou charitativní sbírky, jejíž podstatná část bude použita pro tachovský hospic. V tento den je možné v době od 14 do 17 hodin navštívit muzeum včetně výstav betlémů a dětských výtvarných prací z projektu Rok na vsi. Na koncert vstup zdarma.

autor: iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.