Tipy na víkend v Plzeňském kraji: severské filmy, ples města Plzně, svatební veletrh

19. leden 2023

Tento víkend můžete vidět ty nejlepší skandinávské filmy současnosti. Zváni jste na reprezentační ples města Plzně nebo na svatební veletrh. Podívejte se na naše tipy.

Výstava Panelový boom a bytový šum v Plzni

V domě U Zlatého slunce v Plzni je do 31. března k vidění výstava s názvem Panelový boom a bytový šum v Plzni. Historie a vývoj plzeňských sídlišť mezi lety 1945–1989. Expozice o výstavbě panelových sídlišť je součástí prezentace výsledků výzkumu bytového fondu vzniklého mezi lety 1945–1989 v Plzni. Návštěvníky seznamuje s historií a vývojem tohoto specifického bytového fondu v daném období. Vedle starších a soudobých fotografií jsou na ní k vidění i původní předměty a zařízení, které byly sesbírány ze zkoumaných panelových domů.

SCANDI

9. ročník filmové přehlídky SCANDI začal v Moving Station v Plzni 19. ledna a potrvá do neděle 22. ledna. Představuje výběr ze současného skandinávského filmu, a to ze všech pěti zemí: Švédska, Finska, Norska, Dánska a Islandu. SCANDI nabízí průřez snímky a žánry, které filmový sever definují – od thrillerů přes černé komedie nebo dobová dramata až po horor a sci-fi.

19. 1.   15:30   Všechny mé dopisy spal / drama, Švédsko

            18:00   Ono / horor, Finsko + slavnostní zahájení

            20:30   Nic / thriller, Dánsko

20. 1.   15:30   Emigranti / drama, Švédsko

            18:00   Posedlost / horor, Norsko

            20:30   Je mi ze sebe špatně / komedie, Norsko

21. 1.   15:30   Dealer / thriller, Dánsko

            18:00   Dealer II / thriller, Dánsko

            20:30   Dealer III / thriller, Dánsko

22. 1.   15:30   UFO Švédsko / sci-fi, Švédsko

            18:00   Letní světlo, a pak přijde noc / komedie, Island

            20:30   Bombastický Johan / komedie, Norsko

18. reprezentační ples města Plzně

Orchestr Karla Vlacha, hudební legenda a big band s nejdelší historií v Evropě zahraje v novém aranžmá na reprezentačním plese města Plzně, který se koná v pátek 20. ledna 2023 v Měšťanské besedě. V podání oblíbeného hudebního tělesa zazní nejlepší české, ale i slovenské hity a zpěvem jej doprovodí hvězdy populární hudby Tereza Mašková a Ondřej Ruml.

Slavnostním večerem, jehož jedinečnou atmosféru kromě hudby a tance navodí magické efekty a dekorace, zpestří stand-up comedy slovenské komičky a moderátorky Simony Salátové, a v Malém sále kapela X-COVER hrající v osobitém podání stěžejní rockové hity z 60. až 90. let.

Mistrovství ČR ve fotografování pod vodou

V sobotu 21. ledna 2023 se stane Plavecký bazén Rokycany dějištěm Mistrovství ČR ve fotografování pod vodou v bazénu. „Bazénovou fotografii lze připodobnit k práci ve fotografickém ateliéru. Voda a fotografování v ní má své ojedinělé kouzlo. V trojrozměrném prostředí se model i fotograf díky beztížnému stavu mohou pohybovat zcela volně v prostoru a vytvářet netradiční úhly záběrů. Oproti suchu se jinak láme světelný paprsek, a toho dokáží autoři využít, stejně jako zrcadlení od spodní strany hladiny, kdy při otočení snímků vzniká efekt plovoucích artefaktů na vodě.

Mistrovství ČR ve fotografování pod vodou

Letošního ročníku se zúčastní 15 fotografů, z toho jeden ze zahraničí a pět autorů v dětské kategorii,“ říká fotograf Bohumír Kráčmar. Mistrovství ČR ve fotografování si vyžádá krátké omezení pro veřejnost, bazén se občanům otevře od 11 hodin, místo od devíti hodin. Mistrovství je veřejnosti přístupné a sledovat ho můžete z prostoru občerstvení v 1. patře.

Svatební korzování

Klasické svatební veletrhy už jste navštívili, ale pořád hledáte to pravé pro vaši svatbu? Nebo jste ještě nezačali? Zkuste v neděli 22. ledna mezi 10. a 17. hodinou navštívit plzeňskou Papírnu, kde se uskuteční svatební veletrh plný tradičních i neokoukaných vystavovatelů.

Svatební korzování slibuje desítky vystavovatelů od květin, doplňků, cateringu, cukrářů, svatebních her, fotokoutků, fotografů, šatů a obleků až po svatební místa a koordinátory. Prostě vše, co pro svou dokonalou svatbu potřebujete. Doprovodný program nabídne přehlídky svatebních šatů, zajímavé přednášky a workshopy. Nebude chybět ani chill out zóna s čajovnou a dětský koutek.

autor: iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Související